"Ajkule" sada moraju da se pokažu

"Moramo što prije da zaboravimo duel sa Kanadom, jer vrijeme ne možemo da vratimo", jasan je selektor Vladimir Gojković
0 komentar(a)
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Wpolo.me
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Wpolo.me
Ažurirano: 19.07.2017. 09:57h

Remi protiv Kanade na startu Svjetskog prvenstva jedan je od najslabijih rezultata crnogorskih vaterpolista na velikim takmičenjima u istoriji.

A nije ih bilo mnogo - u rangu je neuspjeha protiv Njemačke (poraz nakon peteraca) u osmini finala SP u Rimu i Rumunije (remi u grupi) na EP u Zagrebu, ali je razlika što "ajkule" sada imaju šansu za popravni. I to je jedina dobra stvar nakon prve utakmice u Budimpešti u kojoj je dugo izgledalo da naši vaterpolisti kontrolišu utakmicu.

Grupa na SP je takva da je Crna Gora u svakom meču favorit, pa i u večerašnjem protiv Brazila (21.30), gdje bi se u slučaju pobjede naš tim vratio na kolosjek koji vodi ka prvom mjestu i direktnom plasmanu u četvrtfinalu.

Dva trijumfa u naredne dvije utakmice bi trebalo da budu dovoljne za prvu poziciju, s tim što mora da se obrati pažnja i na gol-razliku. Zato, sve što nije valjalo protiv Kanade od večeras mora da bude bolje...

"Moramo što prije da zaboravimo duel sa Kanadom, jer vrijeme ne možemo da vratimo", jasan je selektor Vladimir Gojković.

Eventualni neuspjeh u drugoj utakmici na turniru zakomplikovao bi sve.

"Brazil je na ovom takmičenju drugačija ekipa od one na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Prvi put smo ih u novom sastavu gledali protiv Kazahstana i taj materijal ćemo iskoristiti da se pripremimo. Moramo najozbiljnije moguće da shvatimo ovu utakmicu, jer nam od nje zavisi nastavak šampionata", kaže Gojković.

Razlika u kvalitetu je evidentna, on je na strani Crne Gore. Ali, sada je i pritisak nešto što visi na glavom „ajkulama“.

"Mislim da smo kvalitetniji. I od Kanade smo, u to nema sumnje, ali nismo posao odradili kako smo planirali. Više nemamo prava na kiks, moramo da pobijedimo", istakao je crnogorski selektor.

U analizi meča sa Kanadom bilo je dosta stvari koje se nisu dopale stručnom štabu. Gojković, međutim, nije nezadovoljan odbranom, već načinom na koji je Crna Gora napadala, često i bez rezona.

"Tri četvrtine smo funkcionisali dosta dobro. Početkom posljednje četvrtine vodili rezultatom 8:4... I u tom momentu smo imali pet velikih zicera, da steknemo još ubjedljiviju prednost. Stvorili smo veliki broj šansi, imali čak 30 šuteva, ali realizacija je bila loša. Donosili smo loše odluke u tim momentima. Da smo pogodili barem pola onoga što je normalno da se pogodi vjerovatno bismo meč priveli kraju bez problema. S druge strane, ne možemo sebi da dozvolimo da primimo tako brzo četiri gola, pogotovo što smo iz nekih naših ishitrenih situacija otvorili Kanadi vrijeme za napad. Mogli smo da te napade organizujemo bolje i tako im smanjimo broj šansi da dođu do izjednačenja", naveo je Gojković.

Brazilci, na čijem golu je nekadašnji golman Srbije Slobodan Soro, na startu turnira su savladali Kazahstan rezultatom 6:2.

"Prva pobjeda na turniru nam je dala dodatnu dozu samopouzdanja. Za nas je svaki meč veliko iskustvo i radujemo se utakmici protiv Crne Gore", rekao je selektor Brazila Anđelo Koeljo.

Draško Brguljan: Siguran sam da ćemo biti bolji

Otvaranje Svjetskog prrvenstva nije bilo najbolje, ali sada se očekuje reakcija crnogorskih vaterpolista. Očekuje je i Draško Brguljan.

"Ne bih se previše vraćao na meč sa Kanadom, desilo se šta se desilo. Odigrali smo dobru utakmicu tri i po četvrtine, a onda smo pali u igri u posljednja tri-četiri minuta. Idemo dalje, okrećemo se narednom meču, stiže Brazil koji je na startu lako slavio protiv Kazahstana", rekao je Brguljan.

Bazen je jedino mjerilo, tu Crna Gora mora da dokaže ono što svi znaju - da je bolja od Brazilaca.

"Brazil je dosta promijenio ekipu od Olimpijskih igara u Riju, baš kao i mi. Mislim da smo i od njih bolja ekipa, ali vidjeli smo da to što je na papiru ne znači puno. Moramo maksimalno ozbiljno da shvatimo taj meč i da od samog starta krenemo jako, kao što je bio slučaj protiv Kanađana. Sada, međutim, treba i da privedemo meč kraju i upišemo prvu pobjedu. Vjerujem da neće biti problema i očekujem da forma na ovom takmičenju ide uzlaznom putanjom", jasan je Brguljan.

Bonus video: