Poslije ispita sa Kanadom biće jasnije i mogućnosti "ajkula"

Već je poznato - prvoplasirane ekipe iz četiri grupe idu u četvrtfinale, a drugoplasirane i trećeplasirane će razigravati za plasman među osam najboljih ekipa na planeti
61 pregleda 0 komentar(a)
Vaterpolo reprezentacija Crne Gore, Foto: Wpolo.me
Vaterpolo reprezentacija Crne Gore, Foto: Wpolo.me
Ažurirano: 16.07.2017. 19:09h

Sportisti vole da kažu da je prvi meč na velikim takmičenjima i najvažniji. Nekada je to fraza, nekada i nije, ali u slučaju crnogorskih vaterpolista definitivno može da znači mnogo - prva utakmica protiv Kanade bi trebalo da ponudi odgovore na mnoga pitanja na startu Svjetskog prvenstva.

SP u Budimpešti startuje sjutra, a prvi protivnik "ajkula" je Kanada od 10.50 časova.

Sa tri debitanta i bitnim brojem igrača koji je do sada odigrao tek dva ili tri velika takmičenja selektor Vladimir Gojković je ranije poručio da bi naš tim morao da dođe do četvrtfinala.

To Crna Gora jednostavno mora da juri, sve poslije toga je priča za sebe - kada se dođe među osam najboljih onda nije daleko ni medalja, ali ni razočaranja i razigravanje od petog do osmog mjesta.

A da bi se ispunio prvi cilj potrebno je da Crna Gora opravda ulogu favorita u grupi u kojoj su pored Kanade protivnici još Brazil i Kazahstan.

Već je poznato - prvoplasirane ekipe iz četiri grupe idu u četvrtfinale, a drugoplasirane i trećeplasirane će razigravati za plasman među osam najboljih ekipa na planeti.

Šćepanović: Respektujemo sve ekipe

"Moramo da respektujemo svaku ekipu. I kada smo bili u jačim sastavima na velikim takmičenjima znali smo da se opustimo, a onda i imali problema sa ovakvim ekipama kao što su sada s nama u grupi. Pozivamo sve vrijeme na opreznost, da se maksimalno mobilišemo, da se najbolje spremimo i na pravi način odgovorimo zadacima koji su pred nama. Uz veliku želju i agresivnost mislim da nećemo imati problema u grupi, a i kvalitet je na našoj strani", rekao je kapiten i najiskusniji igrač u reprezentaciji Miloš Šćepanović.

Šćepanović i Draško Brguljan imaju ubjedljivo najveći reprezentativni staž u ovoj reprezentaciji Crne Gore. Od njih se, naravno, očekuje i da budu lideri u Budimpešti.

"Mi stariji i jesmo tu da pružimo podršku, da ravnomjerno rasporedimo teret. Da odgovornost preuzmemo na sebe, jer smo sa reprezentacijom 10 godina. Tačnije, da mlađi osjećaju što manji pritisak. Naravno, trudićemo se da ih podstaknemo da svoje zadatke izvrše na najbolji mogući način. A, ako stvari postavimo tako da je šta god mladi urade dobro onda nemamo šta da tražimo na Svjetskom prvenstvu. Oni možda jesu ranije nego što je realno dobili šansu, ali moraju da daju doprinos, da ostave srce u bazenu i potrude se da imaju veliki učinak, kako bismo svi zajedno napravili korak više od očekivanog", istakao je Šćepanović.

Peti nastup na SP

Turnir u Budimpešti biće ukupno peti nastup crnogorskih vaterpolista na svjetskim prvenstvima, prvi pod komandom Vladimira Gojkovića, koji je debitovao srebrom na Evropskom prvenstvu u Beogradu, a onda bio četvrti na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Do sada se "ajkule" na svjetskim prvenstvima nisu proslavile - u Rimu 2009. su bile devetoplasirane, iako su proglašene za prvog favorita, dvije godine kasnije sedme u Šangaju, ali taj rezultat i nije bio neočekivan, jer su nedostajali bitni igrači poput Borisa Zlokovića, Mlađana Janovića, Vjekoslava Paskovića...

Potom je stigla do sada jedina medalja sa planetarnih turnira - srebrna u Barseloni prije četiri godine, a onda i peto mjesto u Kazanju 2015. nakon kojeg je klupu napustio selektor Ranko Perović.

Radović: Jedva čekam da počne takmičenje

U timu više nema braće Janović, Aleksandra Ivovića..., pa su najveće zvijezde u napadu Darko Brguljan i Aleksandar Radović, koji znaju kako se osvajaju medalje na velikim takmičenjima.

Crna Gora je po tradiciji posljednjih godina na velika takmičenja išla bez ljevorukih igrača (izuzeci su SP u Barseloni sa Igom Kruzijom i u Kazanju sa Aleksom Ukropinom), a sada ih ima čak dvojicu u istom sastavu.

U pitanju su Ukropina i Đuro Radović, tandem koji predstavlja budućnost našeg vaterpola na nezgodnoj strani.

''Jedva čekam da krene takmičenje. Svakako da će meč sa Kanadom biti najbitniji, to je i prvi duel na šampionatu, a i Kanađani su najkvalitetniji protivnik u grupi. Analizirali smo ih dobro, pripremili smo se za taj meč. Momci su i igrali sa njima na turniru u Grčkoj, tako da imamo dovoljno informacija. Cilj je i dalje isti kao i nakon žrijeba. Želimo da osvojimo prvo mjesto u grupi,d a se plasiramo direktno u četvrtfinale, a onda idemo meč po meč'', kazao je Radović.

RASPRORED 1. KOLA

GRUPA A: Brazil - Kazahstan (9.30), Crna Gora - Kanada (10.50);

GRUPA B: Francuska - Italija (12.10), Australija - Mađarska (20.10);

GRUPA C: Španija - Grčka (13.30), Srbija - Južna Afrika (17.30);

GRUPA D: SAD - Hrvatska (18.50), Japan - Rusija (21.30).

Bonus video: