Gojković: Imamo fantastične uslove za rad na nikšićkom bazenu

Na pripremama se nalaze igrači iz domaćih klubova, potencijalni kandidati za „A“ selekciju.
51 pregleda 0 komentar(a)
Vaterpolisti Crne Gore, Nikšić, Foto: Wpolo.me
Vaterpolisti Crne Gore, Nikšić, Foto: Wpolo.me
Ažurirano: 20.05.2017. 11:33h

Vaterpolisti Crne Gore privode kraju fazu priprema u Nikšiću, gdje su im je od 15. maja sparingovao na treninzima Kazahstan.

Na pripremama se nalaze igrači iz domaćih klubova, potencijalni kandidati za „A“ selekciju.

Na pripremama su Stefan Kovačević, Đurđić Bogdan, Mitrović Blažo, Ćetković Petar, Vujašević Bogdan, Manojlović Lazar, Rašković Dimitrije (Budva), Matković Dušan, Brguljan Matija, Kriještorac Dimitrije, Popović Miloš (Primorac), Perković Miroslav (Kataro), Mijušković Petar, Gradašević Filip, Kandić Slaven, Vidović Stefan, Banićević Bojan, Pješivac Stefan, Popadić Vlado, Spaić Vladan, Ukropina Aleksa, Tešanović Petar, Banićević Dušan, Radović Đuro i Moskov Nikola (Jadran Carine).

"Imali smo i dva treninga sa aktuelnim prvakom Evrope, dubrovačkim Jugom, koji se ovdje pripremao za završni turnir Lige šampiona. U ponedjeljak se selimo za Herceg Novi, gdje nastavljamo pripreme sa reprezentacijom Kazahstana. Priključiće nam se i stariji, iskusniji igrači koji igraju u inostranstvu. Akcenat ćemo staviti na igrače iz domaće lige sa kojima ćemo radili do početka juna i nakon toga bi počeli da pripremamo ekipu za Svjetsko prvenstvo“, kazao je Gojković.

Gojković je zadovoljan uslovima koji nikšićki olimpijski bazen pruža vaterpolistima.

„Počeli smo ovaj bazen da koristimo kao neku našu bazu. Imamo fantastične uslove za rad na nikšićkom bazenu koji je definitivno u ovom momentu najbolji u Crnoj Gori. Imamo dovoljan broj termina koji želimo i izuzetno gostoprimstvo od ovih ljudi“, dodao je selektor.

Direktor VPSCG Petar Porobić dogovorio je dolazak reprezentacije Rusije koja će u Herceg Novom od 1. do 13. juna trenirati zajedno sa našom selekcijom.

I selekcija Francuske će u Herceg Novom, u period od 4. do 9. juna, odraditi pripreme za Svjetsko prvenstvo.

Obavljena antropometrijska mjerenja

Profesori nikšićkog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje obavili su antropometrijska mjerenja seniorske vaterpolo reprezentacije Crne Gore koja se već dvije sedmice nalazi na pripreme u gradu pod Trebjesom.

„Obavili smo mjerenje sa Tanita vagom koja omogućava sportistima detaljno antropometrijsko praćenje sa svim relevantnim parametrima. Na osnovu instaliranog softvera koji vaga posjeduje imamo uvid u procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, kao i segmentnu analizu procenta masti“, objasnio je mr Ivan Vasiljević koji je zajedno sa doc.dr Danilom Bojanićem i mr Rajkom Milašinovićem obavio pomenuto mjerenje.

Vaterpolisti su, kazao je Vasiljević, takođe dobili informacije o vrijednostima visceralnih masti, kao i procentualne vrijednosti mišićne i koštane mase i parametre metabolizma.

„Reprezentativcima smo takođe izmjerili i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela“, kazao je Vasiljević.

U sklopu Fakulteta za sport postoji Centar za dijagnostiku koji je akreditovan od strane Ministarstva nauke i sistematizovan od strane Univerziteta kao naučno-istraživačka institucija.

Selektor Gojković podsjetio je da sa Fakultetom za sport imaju potpisan sporazum o saradnji, kao i da su prije dvije godine rađena antropometrijska mjerenja mlade reprezentacije.

„Ova mjerenja sada su unaprijeđena i daće nam još neke nove podatke. Svako to istraživanje nam pomaže da dođemo do nekih parametara i da imamo bolju sliku o reprezentativcima“, kazao je Gojković.

Vasiljević je poručio da će nastaviti sa proširivanjem aktivnosti Dijagnostičkog centra i baze vrhunskih sportista koje će ubuduće mjeriti.

„Rezultate do kojih se dođe u ovom centru treba na jedan stručan način sagledati i pročitati i na osnovu njih dati smjernice za dalji rad funkcionisanja kako samih sportista, tako i klubova i saveza“, kazao je Vasiljević.

Bonus video: