KONFERENCIJA ZA MEDIJE U COK-U

Kineski vaterpolisti u eks-Ju ligi: Stigla podrška iz Crne Gore

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), Dušan Simonović kazao je da bi učešće kineske reprezentacije u TRVL bio nastavak uspješne priče dva saveza
74 pregleda 2 komentar(a)
tvrl, Foto: Printscreen
tvrl, Foto: Printscreen
Ažurirano: 06.12.2018. 12:47h

Muška vaterpolo reprezentacija Kine, ukoliko dobije podršku čelnika nacionalnih saveza, od naredne sezone igraće u Triglav Regionalnoj ligi (TRVL), takmičenju koje okuplja najbolje klubove sa prostora bivše SFR Jugoslavije, kazao je predsjednik Vaterpolo plivačkog saveza, Dejan Bajić.

On je naglasio da saradnja kineskog i crnogorskog vaterpola traje nekoliko godina i da je ostvarena pod pokroviteljstvom nacionalnih olimpijskih komiteta.

"Nekoliko godina dolaze na pripreme u Crnoj Gori. Pojavila se ideja da igraju u regionalnoj ligi. Mi smo obećali podršku toj ideji. Razmatrali smo i potpisivanje memorandiuma, kojim bi bila precizirana saradnja. On će biti razmatran u Srbiji i Hrvatske. Mi očekujemo da će doći do dogovora i realizacije ideje. Time bi bilo omogućeno da reprezentacija Kine učestvuje u Regionalnoj ligi", kazao je Bajić na konferenciji za novinare.

On je naglasio da postoji više benefita od saradnje i njihovog učešća u TRVL.

"Ponudili smo im da mogu nastaviti sa pripremama u Crnoj Gori. Oni su nama ponudili i prihvatili smo učešće na međunarodnom turniru, u okviru priprema za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji", kazao je Bajić. 

On je precizirao da, ukoliko bude usvojen predlog, vaterpolo reprezentacija Kine od naredne sezone uključila bi se u regionalno takmičenje i saradnja ne bi bila jednokratna, već bi trajala nekioliko seyona.

"Nama je to prihvatljivo, postoji finansijski aspekt, ali i još jedan značajan, povećanje broja utakmica. Postzoji dobro raspoloženje saveza u regionu i nadam se dogovoru", rekao je Bajić.

Direktor Kineskog vaterpolo saveza, Lei Ming kazao je da očekuje da dogovor bude postignuti i da kineska reprezentacija od naredne sezone bude dio regionalnog takmičenja.

"Kina je velika država, ali mi u vaterpolo nemamo rezultate kao Crne Gora. Mi smo na početku kada je muški vaterpolo u pitanju, a Crna Gora je dobra u toj oblasti. Očekujem da dogovor bude postignut, ali vjerujem da će u budućnosti i Crna Gora imati našu pomoć i podršku", kazao je Ming. 

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), Dušan Simonović kazao je da bi učešće kineske reprezentacije u TRVL bio nastavak uspješne priče dva saveza. 

On je naglasio da je saradnja počela zahvaljujući angažmanu nekadašnjeg crnogorskog selektora Petra Porobića. 

"Mi u muškom vaterpolu jesmo sila, ali nemamo žensku selekciju. Kina bi nam u plivačkim sportovima mogla puno pomoći. Važno je napomenuti i da je kineska ekonomija prisutna u regionu i kod nas i to je za nas je interesantna. Nadam se da će doći do saradnje. Kina ima dobar ženski vaterpolo, plivače i naročito sinhrono plivanje", kazao je Simonović.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i direktor za vaterpolo u središnjem tijelu kineskog sporta Zhao Ki, selektor vaterpolo reprezentacije Kine Petar Porobić, crnogorski selektor Vladcimir Gojković i predsjednik Stručnog savjeta za vaterpolo Dragan Samardžić.

Preporučujemo za Vas