Incko: Odlikovati Plavšić, Krajišnika i Karadžića je kao da ste nagradili Hitlera ili Pola Pota

Incko je potvrdio da nije mogao da iskoristi "Bonska ovlašćenja" protiv referenduma u RS jer nije imao podršku međunarodne zajednice
55 pregleda 26 komentar(a)
Valentin Incko, Foto: Reuters
Valentin Incko, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.12.2016. 08:09h

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko smatra da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kada je riječ o pravosuđu, već prekoračio "crvenu liniju" i "izašao iz državne zajednice".

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", objasnio da secesija prestavlja tu "crvenu liniju", a da je Dodik nju, kada je riječ o pravosuđu, prekoračio.

Podsjetio je da Dodik nije došao na saslušanje kod državnog tužioca, a da je u slučaju odluke suda BiH da vojnu imovinu u Han Pjesku prepiše Ministarstvu odbrane, predsjednik RS rekao da to neće dozvoliti, jer se radi o svetoj srpskoj zemlji.

To sve, kada je riječ o pravosuđu, predstavlja izlazak iz državne zajednice, podvlači Incko.

Prema njegovim riječima "crvena linija" prekoračena je i kada su nedavno Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić, od strane parlamenta RS, odlikovani.

"To je kao da se priznanja daju Hitleru ili Polu Potu", kaže on.

Incko je potvrdio da nije mogao da iskoristi "Bonska ovlašćenja" protiv referenduma u RS jer nije imao podršku međunarodne zajednice.

"U primjeni nadležnosti nemam stopostotnu podršku. Međutim po pitanju referenduma nisam želio da slabim Ustavni sud. On je dva puta doneio odluku da je referendum nelegalan i ishod nevažeći", kazao je on.

Incko je kazao da se osjeća, ponekad, napušten od strane međunarodne zajednice.

"Radije bih se odrekao svojih primanja da mogu da radim slobodno, nego što dobro zarađujem, a imam vezane ruke. Želio bih rado da nametnem zakon protiv govora mržnje, negiranja genocida i holokausta. Negiranje genocida je kao so na rane ljudi u zemlji, jer su sjećanja na rat potpuno svježa", ukazao je on.

Što se tiče proslave 9. januara u RS, Incko je uvjeren da će biti velikog slavlja, koje će trajati 24 sata.

"Naravno, neću ići tamo", rekao je on. Prema njegovim riječima, još prilikom osnivanja RS, "postojala je ideja diskriminacije drugih, to jest onih koji nisu Srbi".

Na pitanje šta znači za BiH izbor Donalda Trampa za predsjednika SAD, on je rekao da je njegova teza da se zemlja, na svu sreću, integriše u pravcu EU, ali dezintegriše "kod kuće".

"Kada je izabran Tramp slavili su Srbi. Navodno mnogi Srbi šalju poklone porodici Tramp. Međutim ne vjerujem da će se Tramp lično interesovati za male zemlje. Američka politika će ostati ista. Ima poznatih republikanskih senatora, koji su 10 ili 20 puta bili u Bosni, i koji će paziti da ostane očuvan teritorijalni integritet i suverenitet zemlje", uvjeren je on.

Istovremeno, on kaže da je drugi faktor trampova supruga Melanija, koja je kao tinejdžerka doživjela napad JNA u Sloveniji i koja će se sjetiti i ko je napao Bosnu.

Bonus video: