IZRICANJE PRESUDE SE OČEKUJE DO NOVEMBRA 2017.

Odbrana: Osloboditi Mladića, tužioci nisu uspjeli da dokažu krivičnu odgovornost

Na riječi tužioca da je Mladić sa svojom vojskom mogao da prođe kroz Bosnu kao kroz sir, Mledićev branilac Dragan Ivetić je rekao da je "Mladić sa vojskom mogao da presiječe Bosnu, ali to nije učinio, već se branio od napada Armije BiH, prenosi Fena
20 komentar(a)
ratko mladić, Foto: Reuters
ratko mladić, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2019. 17:24h

Odbrana Ratka Mladića ponovo je danas pozvala sudije Haškog tribunala da Mladića oslobode po svim tačkama optužnice, odbacujući tvrđu tužilaštva da su dokazali njegovu krivicu.

"U svim aspektima ovog predmeta, tužioci nisu uspjeli da dokažu krivičnu odgovornost generala Mladića", rekao je na kraju završne riječi Mladićev branilac Dragan Ivetić.

Time je, kako se navodi, okončan četvorogodišnji proces, a sudije će od danas raditi na donošenju presude čije je izricanje predviđeno do novembra 2017. godine.

Ivetić je rekao da Mladić mora da bude oslobođen zato što su "branjeni gradovi bili ne samo Sarajevo i Srebrenica, nego i svi lokaliteti u opštinama koje je branila oružana sila, odbijajući da te gradove otvori".

On je takođe negirao tvrdnju tužilaštva da su Mladić i njegov vrhovni komandant Radovan Karadžić bili "ključni partneri" u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo stvaranje nove srpske države trajnim i nasilnim uklanjanjem muslimana i Hrvata sa velikog dijela teritorije BiH.

Na riječi tužioca da je Mladić sa svojom vojskom mogao da prođe kroz Bosnu kao kroz sir, Ivetić je rekao da je "Mladić sa vojskom mogao da presiječe Bosnu, ali to nije učinio, već se branio od napada Armije BiH, prenosi Fena.

Govoreći o optužbi za genocid u Srebrenici, branilac je tvrdio da tužioci "ne znaju kada se dogodio sastanak" Mladića sa saradnicima "na kojem je, kako tvrde, odlučeno da se ubijaju muslimanski zarobljenici".

Odbrana je nastojala da Mladića ogradi od naređenja kojim je u septembru 1995. odobrio da pet tona goriva bude upotrijebljeno za inženjerijske radove u okolini Zvornika, odnosno, po tvrdnji tužilaca, za premještanje masovnih grobnica u namjeri da se prikrije zločin u Srebrenici.

Negirajući da je Mladić znao šta je u tom dokumentu, Ivetić je rekao da je Mladićev potpis mogao biti zloupotrijebljen.

Tužilaštvo je zahtijevalo da Mladić koji je optužen za ratne zločine uključujući genocid nad više hiljada muslimana u Srebrenici 1995. godine, bude osuđen i dobije doživotnu kaznu, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila "uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu".