Bojkot i borba se isplatili opoziciji

Makedonska opozicija nakon protesta i približavanja Albancima stigla vladajuću VMRO-DPMNE
12 komentar(a)
Makedonija, izbori, Foto: Reuters
Makedonija, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2016. 06:47h

Makedonskoj opoziciji su se isplatili dvogodišnji zahtjevi za održavanje fer izbora, jer je na vanrednim parlamentarnim izborima stigla vladajući VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, uprkos svim navodnim zloupotrebama, saglasni su tamošnji politički analitičari.

Makedonija je zapala u političku krizu 2014. kada je opozicioni SDSM odbio da prizna izbore na kojima je slavio Gruevski. Lider SDSM Zoran Zaev je predvodio bojkot parlamenta i građanske proteste, tvrdeći da su izbori bili prevara. U sličnoj situaciji trenutno se nalazi crnogoska opozicija, koja bojkotuje rad parlamenta i traži ponavljanje izbora do 2018. godine.

Međunarodni sekretar SDP-a Ivan Vujović istakao je da je u Makedoniji opozicija u pregovore uspjela da uključi i EU, podsjećajući da su dogovoreni izbori bili odlagani.

“Makedonski primjer pokazuje da borba za slobodne izbore nije laka i jednostavna”, kazao je Vujović.

Politički analitičar iz Makedonije Branko Đorđevski smatra da se Zaevu isplatilo i to što je uoči izborne kampanje, između ostalog, obećao da će priznati albanski kao službeni jezik. Albanaci čine četvrtinu ukupnog stanovništva u Makedoniji.

To je SDSM donijelo od 30.000 i 50.000 albanskih glasova, a Đorđevski ističe da su osim tih dobili i više od 70.000 glasova etničkih Makedonaca koji su bili neopredijeljeni uoči izbora.

“Mislim da je ta pobjeda ogromna. Jer je to zapravo glasanje za ono što Makedonija treba da bude - demokratska, multietnička država u kojoj ove autokratsko-nacionalističke-populističke tendencije ne mogu da uspiju”, kazao je analitičar Sašo Ordanoski “Vijestima”.

I Đorđevski i Ordanoski očekuju da zbog tih obećanja albanske stranke stanu uz Zaeva, a naročito imajući u vidu da Gruevski nije ispunio dobar dio obećanja dat manjem koalicionom partneru albanskoj DUI. Iz te partije su poručili da im nije važno da budu u koaliciji sa pobjednikom, nego sa onim ko će prihvatiti njihove zahtjeve. Đođevski smatra da će nova vlada biti nestabilna i da neće imati ubjedljivu većinu u parlamentu i ne isključuje ni prijevremene izbore.

Ordanoski: S Gruevskim je završeno

Sa Gruevskim je završeno i on je istorija, ocijenio je analitičar Ordanoski.

Potvrdu toga očekuje na proljeće na lokalnim izborima.

“Oni imaju ogromni mašineriju, ogromnu klijentelističku bazu i zbog toga su čak i bolje prošli i naravno zloupotrijebili su sve što su mogli da zloupotrijebe. Naredni put, to će biti daleko teži poraz nego sada”, kazao je on o VMRO-DPMNE.

Gruevski je u nedjelju izgubio u gotovo svim urbanim centrima.

“Čak i da Gruevski napravi koaliciju, sa Gruevskim je završeno, on je istorija. On neće ni moći da predvodit tu vladu i cijela ta logika korumpirane koalicije koja je vladala Makedonijiom 10 godina to je sve završeno, to sve sad ide na istorijsko bunjište”, rekao je Ordanoski za “Vijesti”.

Bonus video: