Makendonski mediji: Kašnjenje DIK u objavi rezultata izaziva sumnje

Rok za saopštavanje zvaničnih rezultata ističe u srijedu, ali su do sada konačni rezultati uvijek saopštavani do 13 sati narednog dana od izbora
0 komentar(a)
izbori Makedonija, Foto: Reuters
izbori Makedonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.12.2016. 17:43h

Ni gotovo 20 sati od završetka vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji, najneizvjesnijih do sada, Državna izborna komisija još nije saopštila zvanične rezultate, iako je bilo najavljeno da će oni biti poznati danas u podne.

Skopski Kurir tvrdi da je u DIK-u situacija haotična, a javnost se pita da li se na tu instituciju vrši pritisak u određivanju mandata između vladajuće VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog i opozicione SDSM Zorana Zaeva.

Obje stranke su prošle noći, nakon izbora, proglasile pobjedu, a mediji špekulišu da su obje stranke dobile podjednaki broj mandata - 51:51.

Rok za saopštavanje zvaničnih rezultata ističe u srijedu, ali su do sada konačni rezultati uvijek saopštavani do 13 sati narednog dana od izbora.

Prema nezvaničnim informacijama, sporna je navodno šesta izborna jedinica gdje bi VMRO mogao da izgubi jedan mandat u korist SDMS, pa bi u tom slučaju opozicija odnijela pobjedu iako je, kako se navodi, razlika od dvadesetak hiljada glasova u korist VMRO bila evidentna.

Procenat obrađenih glasačkih listića, satima je zamnrznut na procentu od 99,72 odsto prebrojanih listića, na osnovu čega je VMRO u blagoj prednosti u odnosu na SDSM.

Bonus video: