Lukić: Mladić nije monstrum, Izetbegović masakrirao sopstveni narod kako bi okrivio Srbe

Govoreći o optužbi za genocid i protjerivanje stanovništva u Srebrenici, branilac Branko Lukić je rekao da odbrana "ne negira" da je, "na nesreću", ubijen "jedan broj" muslimanskih zarobljenika
15 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Beta
Ratko Mladić, Foto: Beta
Ažurirano: 09.12.2016. 17:03h

U nastavku završne riječi na haškom procesu Ratku Mladiću, zastupnici odbrane pozvali su sudije Haškog tribunala da oslobode Mladića krivice za genocid i druge zločine nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Odbrana nije negirala da su počinjeni zločini nad nesrbima, naglašavajući, međutim, da Mladić "nije odgovoran", jer se "ne može povezati" ni sa jednim od zlodjela koja mu se stavljaju na teret.

Ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Mladiću (74) sudi se za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Govoreći o optužbi za genocid i protjerivanje stanovništva u Srebrenici, branilac Branko Lukić je rekao da odbrana "ne negira" da je, "na nesreću", ubijen "jedan broj" muslimanskih zarobljenika.

"Ta ubistva nije naredio general Mladić... niti je bio prisutan kada su počinjena", rekao je Lukić, podsjetiv[i da je i vojni vještak optužbe Ričard Batler potvrdio da nije našao nijedno Mladićevo naredjenje za ubistva.

Te zločine počinili su, po odbrani, "privatni lokalni osvetnici, snage MUP RS i odmetnuti bezbjednosni oficiri", za šta Mladić "ne može biti krivično odgovoran".

Svjedočenje ključnog svjedoka optužbe, oficira VRS Momira Nikolića koji je priznao krivicu za zločin u Srebrenici, advokat Lukić je pobijao tvrdnjom da je "Nikolić prebacio svoju krivicu na Mladića, kako bi bio ranije oslobođen" izdržavanja kazne od 20 godina zatvora.

Lukić je protumačio da ni Nikolić nije svjedočio da je dobio Mladićevo naređenje za ubistva.

"Mladić nije bio nigdje blizu i ne može odgovarati za zločine Nikolića i ostalih", podvukao je branilac.

Lukić je tvrdio da su tužioci "povećali" broj žrtava u Srebrenici time što su među njih ubrojali Muslimane poginule u borbama.

"Dokazi pokazuju da je 70 odsto ekshumiranih iz masovnih grobnica bilo u sastavu Armije BiH", rekao je Lukić.

Po odbrani, stanovništvo Srebrenice nije protjerala VRS, već je ono samo odlučilo da napusti tu enklavu.

Osvrćući se na tvrdnju tužilaca da je Mladić zločinima širom BiH sprovodio razdvajanje Srba od Muslimana i Hrvata, Lukić je uzvratio da su, prije izbijanja sukoba, sve tri strane u Kutiljerovom planu "prihvatile razdvajanje kao sredstvo da se spriječi rat".

Ako je separacija bio cilj Srba, onda su, po Lukiću, međunarodni pregovarači poput Kutiljera, Ovena, Stoltenberga i drugih, kao i snage Unprofora, bili "njeni arhitekti".

"Da li su oni učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu? Naravno da nisu. Ali, ako ste Srbin... onda ste automatski proglašeni krivim", rekao je Lukić.

Prihvatajući da su u bosanskim opštinama počinjena "oportunistička ubistva" Muslimana i Hrvata, zastupnik odbrane je tvrdio da Mladić nije imao kontrolu nad počiniocima - paravojskama i lokalnim civilima "u haosu rata".

"Ta dela nisu počinjena po ovlašćenju generala Mladića, niti se sa njim mogu povezati", rekao je Lukić.

"Pritvorenički centri" za nesrbe bili su pod kontrolom "policije, lokalnih kriznih štabova i vlasti", a Mladić "nije imao nikakvu ulogu u njihovom djelovanju".

U osvrtu na optužbu o ubistvu oko 150 zarobljenika u logoru Keraterm u avgustu 1992. Lukić je rekao da je izvještaj koji je Mladić dobio, govorio "o legitimnoj akciji policije" u sprečavanju "pokušaja bjekstva".

Sukobe su, po odbrani, započinjali Muslimani, a "nema dokaza da je Mladić odgovoran za pomjeranje stanovništva".

Kao dokaz da genocid nad nesrbima nije bio Mladićev cilj, branilac je naveo da su svi Muslimani koji su položili oružje, "ostali u opštinama pod zaštitom VRS".

"General Mladić nije monstrum, nego vojnik koji se branio od islamske ratne mašine koju je s lanca pustio Alija Izetbegović, sprovodeći džihad", kazao je Lukić.

Za mnoge zločine, poput eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, Mladićev branilac optužio je takođe Izetbegovićeve snage.

Pozvao se, pritom, na izjavu svjedoka odbrane da je, kao pripadnik Izetbegovićevog obezbjeđenja, čuo kako Izetbegović i tadašnji islamski poglavar Mustafa Cerić planiraju "maskar na Markalama i u enklavama", kako bi se "Muslimani prikazali mučenicima" i izazvala intervencija NATO.

"Izetbegović je koristio stanovnike Sarajeva kao živi štit, tako što je odbijao da im dopusti da napuste grad, a pripadnike Armije BiH je smještao među civile da pucaju po Srbima", rekao je Lukić.

Ta djela Izetbegovića, po braniocu, "slična su djelima Islamske države".

Suprotno tome, general Mladić je naredjivao da se "civili štite", vatra obustavi, a grad demilitarizuje, ali su tužioci "to ignorisali".

Po braniocu, VRS je u Sarajevu sprovodila "legitimnu i proporcionalnu vojnu akciju" protiv "branjenog grada".

"VRS je imala malo želje da zauzme Sarajevo... Želejla je samo da se osigura od prijetnje potčinjavanja", rekao je Lukić, dodavši: "Bio je to rat u samoodbrani i tako ga je shvatio general Mladić".

Mladić "nije imao namjeru da teroriše" stanovništvo, za šta je, istakao je zastupnik odbrane, dokaz da su brojna primirja kršile muslimanske snage, otvarajući vatru "i iz bolnica", kako bi Srbe prikazale kao "surove prestupnike".

"Dokazi pokazuju da je Izetbegović odabrao da masakrira sopstveni narod, kako bi okrivio Srbe... Ratko Mladić ne može biti odgovoran za to", rekao je Lukić.

Kako je kazao advokat, "general Mladić nije započeo, niti je produžavao rat" u BiH.

"Ratko Mladić i njegova improvizovana vojska suprotstavili su se teroru Alije Izetbegovića i mudžahedina... Nisu imali kriminalni cilj, kako tvrdi tužilaštvo, već su legitimno djelovali u odbrani od brojnije armije koja je koristila teror nad njihovim, ali i svojim narodom, za uspostavljanje islamske države", rekao je branilac Lukić.

Odbrana će završnu riječ nastaviti u ponedjeljak, 12. decembra.

Bonus video: