AFP o Kitarović i srpskim čokoladicama: "Loš ukus, zakisjeljeni odnosi"

Agencija AP je, povodom izvinjenja hrvatske predsjednice zbog toga što se u paketićima koje je podijelila djeci u Dubrovniku našla čokoladica proizvedena u Srbiji, prenijela da, eto, čak i tako nešto malo može da izazove veliki nered na Balkanu
6 komentar(a)
KOlinda Grabar Kitarović, Foto: Facebook
KOlinda Grabar Kitarović, Foto: Facebook
Ažurirano: 09.12.2016. 16:09h

Skandalom sa srpskim čokoladicama, koje je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović podijelila djeci u Dubrovniku, bavi se danas i agencija AFP, koja kaže da je to ostavilo "loš ukus" u ustima između dva bivša neprijatelja, te da je ionako loše odnose "zakisjelilo" do nivoa koji nije viđen od rata 1990.

"Čokolitgejt je počeo kada je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila vrtić u Dubrovniku, gradu na hrvatskom dijelu Jadrana, i oduševljenoj djeci podijelila paketiće u kojima su se našle i čokoladice proizvedene u Srbiji", navodi AFP.

Primjećuje da je ovaj, kako se navodi, "sladak gest" izazvao veliki problem i da hrvatska predsjednica nije mogla da izabere gori dan za čokolade iz Srbije s obzirom na to da je 6. decembra obilježena 25. godišnjica ključne borbe za, kako se navodi, odbranu opkoljenog Dubrovnika od srpskih snaga na početku rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Agencija podsjeća da se hrvatska predsjednica dan kasnije javno izvinila i rekla da nije lično kontrolisala sadržaj paketa koji je podijelila deci.

"Bila sam veoma razočarana jer lično podržavam kampanju Kupujmo hrvatsko", prenio je AFP riječi Kitarović, uz napomenu da je takav njen potez izazvao veliki gnijev u Srbiji.

Potez Kitarovićeve, međutim, nije izazvao gnijev samo u Srbiji.

Njena izjava naišla je i na kritike u Hrvatskoj, pa je tako saborski zastupnik i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac takvo ponašanje nazvao neprimjerenim i sramotnim, a profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović je rekao da je Kolinda Grabar Kitarović pokazala da uopšte nema talenta za politiku i diplomatiju, posebno ekonomsku.

Agencija AP je, povodom izvinjenja hrvatske predsjednice zbog toga što se u paketićima koje je podijelila djeci u Dubrovniku našla čokoladica proizvedena u Srbiji, prenijela da, eto, čak i tako nešto malo može da izazove veliki nered na Balkanu.

Agencija primjećuje da se Kolinda Grabar Kitarović izvinila javnosti pod pritiskom hrvatskih nacionalista, a da su srpski zvaničnici reagovali negodovanjem na njen gest i pozvali na bojkot hrvatske robe u Srbiji.

AP je prenijela izjavu srpskog predsjednika Tomislava NIkolića tim povodom, koji je rekao da je potez Grabar Kitarović " jasan znak da Hrvatska ne želi dobre odnose sa Srbijom" i da nema govora o pomirenju.

Bonus video: