Jutarnji: Ustaški pozdrav na spomen ploči u Jasenovcu je perverzna provokacija

U kontekstu drugog "nepodnošljivog" blama, Lovrićeva navodi premijera Andreja Plenkovića, koji već mjesec dana ne reaguje na profašističko znamenje
140 pregleda 9 komentar(a)
Jasenovac, Foto: Jan Kempenaers
Jasenovac, Foto: Jan Kempenaers
Ažurirano: 06.12.2016. 13:53h

Nereagovanje hrvatske države na isticanje ustaškog natpisa u Jasenovcu, mjestu ustaške fabrike smrti, teško kompromituje cijelu Hrvatsku, piše zagrebački Jutarnji list.

Komentator tog lista Jelena Lovrić, naime, konstatuje da ćutanjem o Jasenovcu hrvatski državni vrh sramoti sebe i cijelu hrvatsku državu, te da je, kako navodi, ustaški pozdrav ispisan na spomen ploči u Jasenovcu "perverzna provokacija".

"Ustašluk se vratio u Jasenovac, preko dobro poznatog ustaškog pozdrava ZDS, koji je ispisan na jednom lokalnom spomeniku. Riječ je, svakako, o perverznoj provokaciji, tim malignijoj jer se cijela oficijelna država pravi luda. Nereagovanje na isticanje ustaškog natpisa u mjestu ustaške fabrike smrti teško kompromituje cijelu Hrvatsku", navodi autorka.

Prema njenim riječima, prva se osramotila HDZ-ova načelnica Jasenovca koja u ploči s ustaškim pozdravom, kako je rekla, ne vidi ništa sporno.

"Reč je o moralnom idiotizmu, koji relativizovanjem činjenica, tvrdnjama da je na spomeniku ispisan tek HOS-ov legalni pozdrav, jednu tešku svinjariju pokušava da predstavi kao normalnost. Ustaški pozdrav u Jasenovcu normalan je po prilici kao što bi bile normalne četničke insignije na Ovčari. Osobi koja ni takve elementarne stvari ne može da razume nije mjesto u politici", smatra Lovrićeva.

U kontekstu drugog "nepodnošljivog" blama, Lovrićeva navodi premijera Andreja Plenkovića, koji već mjesec dana ne reaguje na profašističko znamenje.

"O sramoti u Jasenovcu nije rekao ni riječ, još manje da bi donio odluku o uklanjanju ustaškog pozdrava. Plenkovićeva umjerenost više nije dovoljna, premijer u ovakvim stvarima mora pokazati odlučnost. S vremenom njegova će ćutnja postati problem veći od pojavljivanja ustašlukom zatrovane ploče u Jasenovcu", navodi ona.

Treća se, smatra Lovrić, sramoti predsjednica države, koja svojim ponašanjem takođe stvara utisak o benevolentnosti Hrvatske prema istorijskom revizionizmu. "Slikajući se sa problematičnim zastavama, kao i crnokošuljaškim manekenima, zbunjuje javnost. Ako može kriva šahovnica, onda, valjda, može i ustaški pozdrav u Jasenovcu", navela je Lovrićeva.

Njen zaključak je da nepodnošljivim i moralno skandaloznim ćutanjem o Jasenovcu čelnici države sramote sebe, ali i cijelu Hrvatsku.

Prije tačno mjesec dana, 5. novembra, u centru Jasenovca na zgradi dečjeg vrtića na Trgu kralja Petra Svačića postavljena je spomen-ploča u znak sjećanja na 11 poginulih hrvatskih branitelja, pripadnika 1. satnije "Ante Paradžik" Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a).

Spomen-ploču postavili su veterani HOS-a Jasenovca i Udruženja dobrovoljaca HOS-a grada Zagreba.

Pokraj imena poginulih HOS-ovaca na dnu ploče službeni je okrugli znak HOS-a s pozdravom iz NDH "Za dom spremni".

Bonus video: