Jasenovac: Nedaleko od bivšeg ustaškog logora postavili tablu sa natpisom "Za dom spremni"

Hrvatski portal 24sata navodi da je načelnica opštine Jasenovac Marija Mačković (HDZ), održala je govor i u ime opštine Jasenovac položila vijenac ispred natpisa, a za "Novosti" nije htjela da daje komentare
139 pregleda 109 komentar(a)
Jasenovac, Foto: Jan Kempenaers
Jasenovac, Foto: Jan Kempenaers
Ažurirano: 03.12.2016. 16:18h

Veterani Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili su danas spomen-obilježje na kojem je uklesana ustaška parola "Za dom spremni", objavile su danas "Novosti", portal Srpskog narodnog vijeća.

Riječ je o pozdravu čije se javno isticanje zbog ustaške konotacije u Hrvatskoj zabranjuje zakonima, navode "Novosti".

Hrvatski portal 24sata piše da su veterani HOS-a Jasenovca i Udruženja dobrovoljaca HOS-a Grada Zagreba još 5. novembra na pročelje zgrade na Trgu kralja Petra Svačića postavili tablu s ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Taj hrvatski portal navodi da su spomen ploču postavili u znak sjećanje na 11 poginulih pripadnika 1. čete "Ante Paradžik" Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području.

Među stotinjak učesnika današnjeg otkrivanja spomen-ploče bili su i predstavnici opštine Jasenovac te grada Popovače, javlja 24sata.

Ovaj portal navodi da je načelnica opštine Marija Mačković (HDZ), održala je govor i u ime opštine Jasenovac položila vijenac ispred natpisa, a za "Novosti" nije htjela da daje komentare.

Pored lokalnih političkih predstavnika, na skupu su bili i veterani HOS-a te bivši i sadašnji članovi pravaške političke scene u Hrvatskoj, poput Ante Đapića, Miroslava Rožića, Ante Prkačina i Pere Ćorića, donedavnog saborskog poslanika HSP Ante Starčević.

Protokol je započeo blagoslovom spomen-ploče, nastavljen je misom zadušnicom u župskoj crkvi u Jasenovcu, a završen obraćanjem zvanica i organizatora u Mjesnom domu, piše 24sata.

Bonus video: