Ustavni sud poništio rezultate referenduma Republike Srpske

Ustavni sud je odluku o poništenju rezultata referenduma o Danu RS usvojio na zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je ovom sudu podnio apelaciju da se ponište rezultati referenduma u RS
5 komentar(a)
Republika Srpska, Foto: Twitter
Republika Srpska, Foto: Twitter
Ažurirano: 02.12.2016. 11:06h

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) poništio je rezultate referenduma o Danu Republike Srpske, na kojem su gradjani ovog entiteta 25. septembra, podržali da se 9. januar i dalje obeležava kao Dan republike.

U obrazloženju svoje odluke, Ustavni sud BiH je naveo da su rezultati referenduma poništeni, jer je referendum o Danu RS sproveden na osnovu odluke Narodne skupštine od 15. jula ove godine, za koju je Ustavni sud BiH ranije utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH.

Navedeno je i da je referendum održan uprkos odluci Ustavnog suda BiH od 17. septembra, kojom je zabranjeno održavanje referenduma.

Ustavni sud je odluku o poništenju rezultata referenduma o Danu RS usvojio na zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je ovom sudu podnio apelaciju da se ponište rezultati referenduma u RS.

Reagujući na ovu odluku Ustavnog suda, predstavnici RS su naveli da Ustavni sud BiH "želi da se stavi iznad jednog naroda i poništi legitimnu volju gradjana".

S obzirom da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće za sve institucije u državi, pitanje je da li će RS i zvanično objaviti rezultate referenduma, na kojem je 99,9 posto izašlih na referendum (od 60 posto ukupnih birača) podržalo da se 9. januar i dalje slavi kao Dan republike.

Predstavnici vlasti RS su prije održavanja referenduma isticali da rezultati referenduma nisu obavezujući, već da su "anketa", koja vlastima treba da posluži kao smjernica za rješavanje pitanja 9. januara kao Dana republike.

Iako je, prema odluci Narodne skupštine, izvještaj o rezultatima referenduma trebalo da bude objavljen do 11. novembra u Službenom glasniku RS, to se nije desilo jer je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS stavio veto na taj izveštaj, a konačnu odluku o rezulatima referenduma treba da donese Ustavni sud RS.

Zakonski rok za objavljivanje rezultata referenduma u Službenom glasniku RS je prošao, a predstavnici vlasti RS su to obrazložili procedurama koje su uobičajne, s obzirom da je bošnjački klub u Vijeću naroda stavio veto na izvještaj o rezultatima referednuma.

Svaku odluku Narodne skupštine RS mora da potvrdi Vijeće naroda, a ukoliko neki od klubova naroda u tom vijeću pokrenu mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a konačnu odluku o odredjenoj odluci parlamenta treba da donese Ustavni sud RS.

Odluka Ustavnog suda RS o rezultatima referenduma najavljena je do kraja godine.

Ustavni sud BiH je u novembru prošle godine doneo odluku kojom je proglasio neustavnim odredbe Zakona o praznicima RS, prema kojima je 9. januar obeležavan kao Dan republike, navodeći da je taj datum diskriminatorski po gradjane ovog entiteta koji nisu Srbi. Na taj dan obeležava se i krsna slava RS- Sveti arhidjakon Stefan.

Ustavni sud BiH je ukinuo sporne odredbe Zakona o praznicima RS, odnosno 9. januar kao Dan republike i tu odluku objavio u Službenom glasniku BiH, nalažući da se ista odluka objavi i u službenim glasnicima entiteta.

Republika Srpska je posle referenduma donela poseban Zakon o Danu RS, prema kojem će se Dan republike i dalje obeležavati 9. januara, ali kao sekularni i "neobavezujući" praznik.

Zbog odluke da se, uprkos odluci Ustavnog suda BiH održi referendum o Danu RS, Tužilaštvo je pokrenulo proces, u kojem je provoosumnjičeni predsednik RS Milorad Dodik.

On je trebalo 3. oktobra da se pojavi u Tužilaštvu BiH i bude saslušan, ali je odbio da to učini, tvrdeći da se ne oseća bezbednim u Sarajevu. Dodik je rekao da je izjavu spreman dati u nekoj od pravosudnih institucija RS.

U Tužilaštvu BiH su saslušani svi članovi Republičke komisije za održavanje referenduma, od kojih neki u svojstvu osumnjičenih, a neki, poslanici u parlamentu RS, kao svedoci s obzirom na to da imaju imunitet.

Bonus video: