Svilanović dobitnik nagrade Elmer Hantos za 2016.

"Promocija regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi, regionu iz koga dolazim, kao i unutar Centralne i Istočne Evrope, predstavlja izazov, ali isto tako i zadovoljstvo, znajući koliko zajedničkih interesa imamo, koliko toga dijelimo, ali i koliko toga možemo naučiti jedni od drugih", rekao je Svilanović
1 komentar(a)
Goran Svilanović, Foto: RCC
Goran Svilanović, Foto: RCC
Ažurirano: 01.12.2016. 16:13h

Centralnoevropska fondacija (CEF) dodijelila je Goranu Svilanoviću nagradu dr. Elmer Hantos u znak priznanja za napore uložene na unaprijeđenju saradnje u regionu na dužnosti sadašnjeg generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), u potpunosti uvažavajući njegov prethodni rad kao ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore (2000-2004), predsjedavajućeg Prvog radnog stola za demokratizaciju i ljudska prava (2004-2007) Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu i člana Visoke nadzorne grupe Pakta stabilnosti, te koordinatora ekonomskih i ekoloških aktivnosti OSCE-a (2008-2012).

Kako je saopšteno, CEF je pohvalio Svilanovića za njegov rad i aktivnosti u sklopu Vijeća za regionalnu saradnju na unaprijeđenju međusobne saradnje i integracije Jugoistočne Evrope te promociji razvoja u regionu, što se odlično uklopilo sa njihovim ciljem unaprijeđenja ekonomske saradnje u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

"Saradnja izvan granica, političkih razlika i različitih gledišta je prirodno stanje. Promocija regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi, regionu iz koga dolazim, kao i unutar Centralne i Istočne Evrope, predstavlja izazov, ali isto tako i zadovoljstvo, znajući koliko zajedničkih interesa imamo, koliko toga dijelimo, ali i koliko toga možemo naučiti jedni od drugih", rekao je Svilanović.

Zvanična ceremonija uručenja nagrade se treba održati u maju 2017. godine u Beogradu.

Dr. Elmer Hantos je bio mađarski ekonomski stručnjak koji se zalagao za uspostavljanje ekonomske i trgovinske unije zemalja Podunavlja. Hantos je osnovao ekonomske institute u Beču, Budimpešti, Brnu i Ženevi. Nagrada koja nosi njegovo ime dodjeljuje se na godišnjem nivou osobi, osobama ili organizaciji za izvanredna dostignuća na unaprijeđenju ekonomske saradnje u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Nagradu daje Centralnoevropska fondacija iz Ciriha, Švajcarska. Među prethodnim laureatima su György Konrád, Adam Michnik, Erhard Busek i Vaclav Havel.

Bonus video: