Apel 100 javnih ličnosti Saši Jankoviću: Kandiduj se za predsjednika Srbije

Oni su ocijenili da predsjednik treba svojim autoritetom i integritetom da daje primjer ostalim nosiocima vlasti i da bude brana onima koji ugrožavaju temeljne vrijednosti demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava
54 pregleda 9 komentar(a)
Saša Janković, Foto: Betaphoto
Saša Janković, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 25.11.2016. 12:28h

Sto javnih ličnosti, među kojima su književnici, novinari, glumci i profesori, apelovalo je danas na zaštitnika građana Sašu Jankovića da se kandiduje za predsjednika Srbije kao nestranački kandidat i pozvali demokratski orijentisane građane i stranke da podrže tu inicijativu.

"Srbija se već godinama suočava sa dubokom i teškom krizom koja prati nedovršenu tranziciju države i društva. Institucije su razorene ili pod pritiskom, nepovjerenje građana u državu je ogromno, nepravda je svuda prisutna, a siromaštvo realnost za većinu ljudi. Građani imaju priliku da počnu da menjaju stvari na predsjedničkim izborima sljedeće godine. Uloga predsjednika države, u duboko podijeljenom društvu koje nikada nije uspjelo da otvori ozbiljan i konstruktivan dijalog o teškim temama, dodatno dobija na značaju", navodi se u saopštenju koje je potpisalo 100 ljudi iz javnog života.

Oni su ocijenili da predsjednik treba svojim autoritetom i integritetom da daje primjer ostalim nosiocima vlasti i da bude brana onima koji ugrožavaju temeljne vrijednosti demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

"Sa nesumnjivim legitimitetom direktno izabranog predstavnika građana, predsjednik može i mora da utiče na Vladu Srbije i bude korektivni faktor u izvršnoj vlasti. Predsjednik mora da bude čovjek koji ravnopravno razgovara sa partnerima iz drugih država, i čijih se postupaka i izjava niko u Srbiji neće postidjeti", navodi se u saopštenju i dodaje da Janković, kojem sljedeće godine ističe mandat zaštitnika građana, treba da se kandiduje kao nestranačka ličnost ispred grupe građana.

Naveli su da Janković posjeduje integritet i profesionalno iskustvo koje je potrebno kako bi Srbiju predstavljao na dostojan način.

"Odmjerenost, hrabrost koju je pokazao u teškim trenucima, posvećenost odbrani vladavine prava i zaštiti ljudskih prava, profesionalni rezultati u izgradnji važne institucije – garancija su da bi Srbija u njemu dobila predsjednika kakvog zaslužuje. Pozivamo i sve demokratski orijentisane građane, organizacije i političke stranke da podrže ovu inicijativu i pomognu da Srbija dobije pravog lidera, čoveka koji od ove važne institucije može da napravi važan stub pravne države... U vremenima duboke krize u našem društvu i državi, prvi korak je borba za snažnu i nadstranačku instituciju predsjednika Republike", dodaje se.

Potpisnici peticije su iskazali spremnost da Jankoviću pruže podršku u poslovima koji su pred njim ali i spremnost da ga prvi kritikuju ako bude griješio.

Apel su potpisali pisac Dragan Velikić, reditelj Goran Marković, glumci Nebojša Glogovac, Branko Cvejić, Voja Brajović, Nikola Kojo, Nikola Djuričko, Predrag Ejdus i Radoslav Milenković, profesori Ilija Vujačić, Ratko Božović i Miodrag Zec, pravnici Vida Petrović Škero i Zoran Ivošević i brojni drugi.

Bonus video: