Stoltenberg: Žao mi je zbog nevinih žrtava bombardovanja 1999.

Stoltenerg je rekao da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava NATO kampanje, odnosno svojevremenog bombardovanja SRJ
14 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.11.2016. 12:46h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je, posle sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je Srbija izvoznik stabilnosti u regionu.

Stoltenerg je rekao da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava NATO kampanje, odnosno svojevremenog bombardovanja SRJ.

On je ocijenio da je imao odličan sastanak sa Vučićem.

Podsjetio je i da je svrha i cilj vazdušnih akcija NATO 1999. godine bila zaštita civila, u čemu se, kaže, uspjelo.

"Gubitak života nevinih ljudi je bila tragedija i zbog toga duboko žalim", rekao je šef NATO.

Poručivši Vučiću da je dobrodošao u sjedište NATO, on je dodao je srpski premijer imao odličan sastanak sa predstavnicima Atlantskog savjeta i to je prvi susret premijera Srbije sa tim tijelom. "Imali smo odličan sastanka sa Savjetom, i to pokazuje da radimo na jačanju saradnje izmđu NATO i Srbije. Ponosan sam sam na prijateljstvio sa vama, zahavalan što ste ovdje. Razgovarali smo različitim pitanjima uključujući i naše zajedničke bebjednosne izazove", rekao je Stoltenberg.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija vojno neutralna, ali da želi da nastavi saradnju sa NATO, jer bez te saradnje nema mira i stabilnosti u regionu.

Bonus video: