Novinari napustili skup dok je govorio Vučić

Poslije Vučićevog obraćanja, generalni sekretar medijske organizacije SEEMO Oliver Vujović saopštio je prisutnima da će Vučić odgovarati samo na pitanja stranih novinara
99 pregleda 20 komentar(a)
konferencija, Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
konferencija, Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 21.11.2016. 19:02h

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), KRIK-a, BIRN-a i Magločistača iz Subotice, kao i još pojedine kolege. napustili su danas iz protesta regionalni medijski skup u Beogradu, tokom govora predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Direktor CINS-a Branko Čečen rekao je da se odlučio na taj protestni korak jer je Vučić propustio priliku da započne pravi dijalog sa medijima i sa novinarima, kao i njegovi saradnici koji su se još gore ponašali prema novinarskoj profesiji. "Za mene bi bilo lično ponižavajuće da sjedim na ovoj konferenciji i da sa čovjekom koji je pokazao da mu ni malo nije stalo do slobode medija, razgovaram o slobodi medija. Još mi je manje stalo do toga da slušam od njega o kvalitetu medija i o kvalitetu novinarskog rada u ovoj zemlji. Niti je stručan za to niti je poslije svega što je radio u tom pogledu čovjek koji ima pravo da o tome govori", rekao je Čečen agenciji Beta. Poslije Vučićevog obraćanja, generalni sekretar medijske organizacije SEEMO Oliver Vujović saopštio je prisutnima da će Vučić odgovarati samo na pitanja stranih novinara.

Danas i sjutra u Beogradu se održava regionalni medijski skup "Mediji u Evropi: Spremni za krizno izvještavanje?" koji je organizovala Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO).

Vučić: Sloboda medija važna za Vladu Srbije

Premijer Srbij izjavio je večeras da je za vladu Srbije od velikog značaja sloboda medija i govora. Vučić je na Medijskom forumu Jugoistočne Evrope rekao da je zbog toga okončan postupak privatizacije medija i da su uvedeni konkursi za sufinansiranje medija. Vučić je dodao da želi da donošenje nove medijske strategije bude "najbolji primjer učešća javnosti u donošenju nove javne politike". On je rekao da Vlada Srbije i on direktno nikada nisu vršili pritisak na medije i da želi da obeshrabri one koji to rade. "Protivim se bilo kakvom miješanju u uređivačku politiku, ali ako i ima samoprozvanih zaštitnika moga djela – nema potrebe da me bilo ko brani, sposoban sam da to sam učinim", rekao je Vučić.

On je dodao da u medijskoj sferi nedvosmisleno postoje nedostaci i problemi i da ne može da "kao noj zabija glavu u pijesak" i pravi se da tih problema nema, kada se dio javnosti žali na nedostatak medijskih sloboda i onemogućavanje finansiranja "medija koji pišu protiv vlade". "Vlada želi da razgovara kako bi se to stanje promijenilo, da razgovara, a ne da odgovara na uvrede", rekao je Vučić. On je kazao i da bi volio da se mediji u Srbiji više ugledaju na strane medije kada su u pitanju profesionalni standardi.

Bonus video: