Putin odobrio Srbiji paket vojne tehnike koji sadrži i šest MiG-ova 29

Pozivajući se na neimenovan izvor iz državnog vrha, Novosti dalje navode da se o ovoj temi razgovaralo iza zatvorenih vrata na nedavnoj sjednici mješovitih komiteta za saradnju između dvije države
34 komentar(a)
MIG 29 M/M2, Foto: Forcesmilitary.blogspot.com
MIG 29 M/M2, Foto: Forcesmilitary.blogspot.com
Ažurirano: 11.11.2016. 20:44h

Kako prenose današnje Večernje Novosti, Rusija je Srbiji ponudila paket borbene tehnike koji obuhvata šest lovačkih aviona MiG-29 kao i oklopna vozila. Novosti saznaju da je isporuku lovaca i oklopnjaka odobrio predsjednik Rusije Vladimir Putin i da se očekuje odgovor predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i Vlade Srbije.

Pozivajući se na neimenovan izvor iz državnog vrha, Novosti dalje navode da se o ovoj temi razgovaralo iza zatvorenih vrata na nedavnoj sjednici mješovitih komiteta za saradnju između dvije države.

Na tom sastanku bilo je navodno riječi i o nabavci raketnog sistema za protivvazduhoplovnu odbranu tipa Buk ali je procijenjeno da Srbija trenutno nije sposobna da izdvoji finansijska sredstva za ovu vrstu tehnike. Nezvanično jedan divizion sistema Buk košta oko 60 miliona dolara – dodaje se u daljem tekstu Novosti.

Otkriveno je i da su se u razgovorima dvije delegacije dotakle i posla remonta postojećih aviona i prateće opreme koji bi koštao oko 50 miliona dolara što je srpskoj strani bilo skupo ali se navodno ruski ministar odbrane Sergej Šojgu založio da se naknada snizi. Sada je na potezu Srbija koja bi, kako komentarišu Novosti, morala pažljivo da izvaga i ekonomsku računicu ali i političke posljedice koja sa sobom nosi moguća nabavka ruske vojne tehnike.

Novosti smatraju da bi ovaj posao sa Rusijom bio epilog višegodišnjih napora države da posle tri decenije temeljno obnovi ratnu avijaciju, ističu da su najveći problemi srpskih oružanih snaga zastarjelo vazduhoplovstvo i sve bliži datum isteka resursa srpskim ‘Migovima’. Napominje da je posljednji čas da se počne remont jer vijek upotrebe lovačke avijacije ističe 2018. i 2019. godine.

U tekstu Novosti nije precizirano o kakvim MiG-ovima 29 je riječ, da li su to novi avioni MiG-29M i M2 čija je nabavka mnogo puta najavljivana u proteklih nekoliko godina, ili je riječ o polovnim primercima iz sastava ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS).

Bonus video: