BiH: Bivši ministar unutrašnjih poslova pokušao da pobjegne, pa uhapšen

U toku akcije, kodnog naziva "Pravda", u Sarajevu je uhapšeno još nekoliko osoba, među kojima Juso Škrijelj, bivši pratilac Alije Izetbegovića
2 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2016. 10:50h

Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova BiH, uhapšen je jutros na području Istočnog Sarajeva, nakon što je prethodno pokušao da pobjegne, jer je dobio dojavu da će biti uhapšen.

Pripadnici MUP-a Republike Srpske upali su jutros oko šest sati u stan u Dabrobosanskoj 19 u Istočnom Novom Sarajevu, gdje je živio Delimustafić, ali ga nisu zatekli, saznaje Beta iz policijskih izvora.

Isti izvori navode da je intervencijom policijskih agencija Delimustafić lociran i uhapšen u naselju Vojkovići u Istočnoj Ilidži.

Kod njega je pronađeno 4.000 konvertibilnih maraka (oko 2.000 eura), kao i lažni pasoš.

Delimustafić je odbio da potpiše nalog za pretres stana u Dabrobosanskoj 19.

Stan se nalazi na području opštine Istočno Novo Sarajevo, u dijelu Sarajeva koji pripada Republici Srpskoj.

Delimustafić je uhapšen po nalogu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, koje ga sumniči za prevare sa nekretninama, čime je stekao višemilinsku imovinsku korist.

U toku akcije, kodnog naziva "Pravda", u Sarajevu je uhapšeno još nekoliko osoba, među kojima Juso Škrijelj, bivši pratilac Alije Izetbegovića.

Na području Hrvatske, kako je objavio sarajevki portal Žurnal, USKOK traga za Lejlom Fazlagić, bivšom sutkinjom Osnovnog suda u Sarajevu.

Sumnja se da je kriminalna organizacija, sa Delimustafićem i Škrijeljom na čelu, na osnovu falsifikovane dokumentacije ili prevara uknjižavala je takozvane napuštene stanove na ljude koji su im odani, a koje su potom, posredstvom Delimustafićevih firmi koje se bave prometom nekretnina, prodavali trećim licima.

Među njihovim klijentima najčešće su bili arapski državljani koji su kupovali stanove na području Kantona Sarajevo.

Delimustafić je, navodi Žurnal, kako bi lakše prikrio tragove, na području Istočnog Sarajeva osnovao kompaniju Centralexport koja se bavila trgovinom nekretninama.

Direktor te firme bio je Hajrudin Delimustafić, a na istoj adresi firme je imao i Juso Škrijelj.

Sumnja se da im je u poslovima sa nekretninama pomagala im je bivša sutkinja Opštinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić, koja je, kako se sumnja nezakonito uknjižavala stanove na osobe bliske porodici Delimustafić. Tužilaštvo je protiv nje otvorilo istragu, a prema saznanjima Žurnala, Fazlagićeva je pobjegla u Hrvatsku i izdat je nalog za njeno hapšenje.

Bonus video: