Kosovsko ministarstvo pozvalo građane: Ne putujte kroz Srbiju

Srpska policija uhapsila je u ponedeljak, 31. oktobra, Hiljmija Keljmendija (36) pod optužbom da je počinio ratne zločine na Kosovu. On je uhapšen dok se vraćao u Njemačku, gdje živi proteklih 12 godina
118 pregleda 5 komentar(a)
Kosovo mapa, Foto: Shutterstock.com
Kosovo mapa, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.11.2016. 09:41h

Ministrstvo inostranih poslova Kosova izrazilo je danas uznemirenost zbog hapšenja Hiljmija Keljmendija pod optužbom za ratne zločine i pozvalo građane Kosova da izbjegavaju putovanje kroz Srbiju.

"Posla pritvaranja potpukovnika Policije Kosova Nehata Tačija nekoliko nedjelja ranije pod političkim optužbama, ovo hapšenje Keljmendija je neprihvatljivo i dovodi u pitanje procese koji su postignuti tokom perioda dijaloga o normalizaciji odnosa", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kosova.

Srpska policija uhapsila je u ponedeljak, 31. oktobra, Hiljmija Keljmendija (36) pod optužbom da je počinio ratne zločine na Kosovu. On je uhapšen dok se vraćao u Njemačku, gdje živi proteklih 12 godina.

To ministarstvo je navelo da će nastaviti da prati "novostvorenu apsurdnu situaciju sa Srbijom", i da će to pitanje podići na najviši nivo, u saradnji sa "međunarodnim prijateljima SAD, EU i drugim prijateljskim zemljama".

U saopštenju se dodaje da nadležne institucije stalno usaglašavaju mjere koje će preduzeti kada bi obezbijedili potpunu zakonsku zaštitu uhapšenih građana Kosova.

"Ministarstvo spoljnih poslova takođe poziva državljane Kosova koji iz bilo kojih razloga prolaze kroz Srbiju da to maksimalno izbjegavaju u narednim mjesecima. Istovremeno zahtjevamo i od drugih zemalja u regionu i EU, da kao i do sada ne uzimaju u obzir naloge za hapšenje Srbije za građane Kosova", navodi se u saopštenju.

Bonus video: