"Blic": Kod Vučićeve kuće otkriven automobil sa sanducima punim oružja

Premijer Vučić rekao je samo novinarima da ne može da daje izjave dok ne dobije informacije od BIA i policije
84 pregleda 72 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2016. 19:52h

U blizini kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića policija je pronašla blindirani automobil i sanduke s oružjem, potvrđeno je "Blicu".

Prema informacijama "Blica", arsenal je pronađen u šumi u Jajincima, nedaleko od porodične kuće oca Aleksandra Vučića, u kojoj često boravi premijer. Na šetalište u Jajincima upućene su jake policijske snage koje su blokirale cijeli kraj, a na lice mjesta došao je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Kako "Blic" nezvanično saznaje, u sanducima pored šetališta ka spomen-parku Jajinci policija je nakon prijave jednog građanina oko 16 sati pronašla ručni bacač M-80 (poznatiji kao "zolja"), četiri ručne bombe, 100 komada municije kalibra 7,62 milimetara i nekoliko metaka za automatsko oružje.

Premijer Vučić rekao je samo novinarima da ne može da daje izjave dok ne dobije informacije od BIA i policije.

Kako javljaju reporteri "Blica", policija je blokirala cijeli potez u kojem su pronađeni automobil i i propuštaju se samo određena vozila uz rigoroznu kontrolu.

Mihajlović zabrinuta

Srpska ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović saopštila je da od nadležnih bezbjednosnih i policijskih organa očekuje sve kako bi zaštitili premijera i njegovu porodicu. Kako je Mihajlović navela u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, od bezbjednosnih i policijskih organa se očekuje da u najkraćem roku obavijeste javnost o tom događaju. "Srbija mora da nastavi borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala i korupcije. Samo sigurna, bezbjedna, pravedna i spokojna Srbija može da nastavi putem Evropske unije, kao najvažnijeg cilja Vlade Srbije", saopštila je Mihajlović.

Dačić pozvao sve bezbjednosne organe da zaštite premijera

I ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je večeras sve državne organe koji se bave bezbjednošću premijera i njegove porodice, da budu posebno oprezni, s obzirom na aktuelnu eskalaciju pritisaka na našu zemlju.

Kako se navodi u Dačićevoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, hitno treba završiti istragu o otkrivenom arsenalu oružja, uhapsiti odgovorne izvršioce i nalogodavce. "Mnogima u svijetu smeta zemlja i njen lider koji vode nezavisnu politiku, ne rade ni u čijem tuđem interesu, osim u interesu Srbije. Istorija je pokazala da oni uvek lako nađu srpsku ruku koja će za njih obaviti prljav posao", naveo je Dačić.

Vulin: Dajte odgovor ko hoće da ubije premijera

Ministar u vladi Srbije Aleksandar Vulin pozvao je večeras nadležne službe da daju odgovore na pitanje ko je pripremao ubistvo premijera Aleksandra Vučića i dodao da oni koji nisu u stanju da nakon svih ovih godina daju odgovor na to i druga pitanja treba da se sklone i prepuste mjesta onima koji to hoće da rade.

"Ovo sigurno nije prvi put, a nažalost neće biti ni posljednji da se priprema ubistvo premijera i članova njegove porodice ukoliko ne budemo najzad saznali imena ko su ti ljudi, po čijem nalogu to rade - rekao je Vulin u regaovanju na vijest da je u blizini Vučićeve poriodične kuće pronađen sanduk oružja i zolja.

Vulin je za TV Pink rekao da će Vučić pokušati da minimalizuje slučaj i da to zapravo nema velike veze sa njim i njegovom bezbjednošću.

"Nadležne službe su dužne da nam daju odgovore ko je pripremao ubistvo predsednika vlade, nadležne bezbjednosne strukture su dužne da zaštite porodicu predsjednika vlade, da zaštite njega i ustavni poredak u ovoj zemlji. Oni koji su u državnim strukturama, koji su u bezbjednosnim strukturama, a nisu u stanju da nakon svih ovih godina daju odgovor na ta pitanja, treba da se sklone i prepuste svoja mjesta onima koji to mogu da rade i onima koji to hoće da rade", rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, ne može biti slučajno ne samo da se nađe automobil pun oružja nego i zolja koja služi za uništavanje blindiranih vozila - baš onih koji koriste najviši državni funkcioneri.

On je upozorio da kada se pogleda unazad vidi se medijski linč koji se dešava godinama, u kojima se poziva na rušenje vlasti na ulicama i krvave scenarije i u kojima je potpuna umjetnička sloboda reći da Vučića treba ubiti.

"Ponavljam država mora da odgovori na ovo, a ako nije u stanju da nam na ovo odgovori onda mora da se pitamo u kakvoj državi živimo", rekao je Vulin.

Bonus video: