Komersant: Patrušev riješio skandal u srpsko-ruskim odnosima

Komersant napominje da je Patrušev stigao u Beograd dan nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio plan nasilnog zauzimanja državnih institucija Crne Gore, uz pomoć stranog faktora i potvrdio prethodnu informaciju specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića
52 pregleda 2 komentar(a)
Nikolaj Patrušev, Foto: Beta/AP
Nikolaj Patrušev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.10.2016. 08:53h

U odnosima Moskve i Beograda nastao je skandal bez presedana u postsovjetskoj istoriji, koji je posjetom Beogradu rješavao sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

Dnevnik navodi da je list Danas objavio da je nekoliko građana Rusije deportovano iz Srbije zbog učešća u pripremi terorističkih akcija u Podgorici i da tu informaciju niko nije zvanično demantovao.

Ta vijest se podudarila sa neočekivanim dolaskom Patruševa u Beograd, čiji je cilj, po ocjenama lokalnih eksperata, bio razmatranje "crnogorskog slučaja" i "pokušaj da se ne dozvoli skandal u srpsko-ruskim odnosima", piše dnevnik.

Komersant navodi da je Patrušev primljen na najvišem nivou, da su svi razgovori protekli u strogo zatvorenom režimu, a da je na početku posjete zvanično saopšteno da je srpskim zvaničnicima predložio potpisivanje memoranduma o razumijevanju u oblasti bezbjednosti.

List navodi da su međutim, mnogi lokalni političari i eksperti posumnjali da je razgovor o memorandumu bio glavni cilj dolaska Patruševa, s obzirom da se memorandum razmatrao i ranije i da nema obavezujući karakter.

List napominje da je Patrušev stigao u Beograd dan nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio plan nasilnog zauzimanja državnih institucija Crne Gore, uz pomoć stranog faktora i potvrdio prethodnu informaciju specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića.

Komersant dodaje da je nakon sastanka sa Vučićem izdato samo kratko saopštenje, "čija je glavna fraza" da je konstatovano da službe bezbjednosti Rusije i Srbije uspješno sarađuju.

List piše, pozivajući se na neimenovane izvore u Beogradu, da je glavni zadatak Patruševa bio da "riješi nastalu situaciju i da ne dozvoli skandal u rusko-srpskim odnosima", a sudeći po saopštenju, zaključuje dnevnik, "emisaru iz Moskve izgleda da je uspjelo".

Komersant navodi da Beograd takođe nije zainteresovan za skandal, a da sa druge strane, ne želi da bude osumnjičen da ima veze sa kriminalnim akcijama u susjednoj zemlji.

Bonus video: