"Blic": 120 rizičnih osoba ne može u Srbiju, većina su državljani Crne Gore

"Većina njih ispunjava formalne uslove za dobijanje državljanstva ili ima prijavljeno prebivalište ili staru ličnu kartu Srbije. Međutim, zahtjevi za državljanstvo su im odbijeni zbog toga što su članovi ili su bliski članovima kriminalnih grupa. Na spisku su sva zvučna imena crnogorskog podzemlja", kaže izvor "Blica"
208 pregleda 12 komentar(a)
Granični prelaz Dobrakovo, Foto: Jadranka Ćetković
Granični prelaz Dobrakovo, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 24.10.2016. 21:16h

Srbija već ima spisak od 120 bezbjednosno rizičnih osoba kojima je zbog toga zabranjen ulazak u Srbiju, a većina njih su državljani Crne Gore, piše "Blic".

Lista nepoželjnih i u srpskoj i u crnogorskoj policiji napravljena je još ljetos, kada je i stavljena na snagu s rokom važenja do januara naredne godine, kada će spisak biti revidiran.

Poslije likvidacije Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, vođe navijača Partizana, srpski ministar policije Nebojša Stefanović najavio je protjerivanje stranih kriminalaca iz Srbije.

Otuda nije isključeno ni da taj spisak bude dopunjen novim imenima, pogotovo bezbjednosno rizičnim osobama iz BiH, koji su posljednjih mjeseci posebno aktivni u Srbiji i za koje srpska policija sumnja da su kao plaćene ubice učestvovale u nekoliko pucnjava u Beogradu i Novom Sadu.

On navodi i da je većina bezbjednosno rizičnih osoba porijeklom iz Crne Gore, a koji su na srpskoj listi "zabranjenih", podnijela zahtjev za dobijanje srpskog državljanstva.

"Većina njih ispunjava formalne uslove za dobijanje državljanstva ili ima prijavljeno prebivalište ili staru ličnu kartu Srbije. Međutim, zahtjevi za državljanstvo su im odbijeni zbog toga što su članovi ili su bliski članovima kriminalnih grupa. Na spisku su sva zvučna imena crnogorskog podzemlja", kaže izvor "Blica".

Očekuje se da će se na ovom spisku naći i pripadnici škaljarskog i kavačkog klana.

Isti spisak, ali sa srpskim državljanima koji su bezbjednosno rizični ima i crnogorska policija, koja je zabranu stavila za 79 državljana Srbije.

Tokom ljetnje sezone je na osnovu ovog spiska sa crnogorske granice vraćeno 20 osoba, koje su tada i saznale da im je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Tako su sa granice vraćeni pripadnici voždovačkog klana Vladan Kontić zvani Konte i Mirko Vuković, zatim Slavenko Dučić, koji radi kao obezbjeđenje Jovice Vukotića, vođe škaljarskog klana, vođa Zvezdinih navijača Ivan Bogdanov, kao i Miroslav - Mirko Šijan, sin pjevačice Goce Božinovske.

Okidač bili obračuni klanova

Na zabranu ulaska srp­ska po­li­ci­ja se odlu­či­la na­kon ne­ko­li­ko ob­ra­ču­na cr­no­gor­skih kla­no­va koji su se dogodili u Beogradu i Novom Sadu tokom ljeta.

Zakonom o strancima definiše se da se stranom državljaninu može zabraniti kretanje i boravak ako to zahtijevaju razlozi zaštite javnog poretka ili bezbjednosti građana.

Bonus video: