Srbija i Slovenija - bez otvorenih pitanja

Vučić je rekao da slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi, a da su ukupne investicije iz te zemlje 1,2 milijarde eura, ali i da prvi put i Srbija ima investicije u Sloveniji koje iznose 79 miliona eura
127 pregleda 0 komentar(a)
Miro Cerar, Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Miro Cerar, Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 24.10.2016. 11:41h

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Slovenija imaju sve bolje odnose, da je ekonomska saradnja u usponu, te da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, izuzimajući još neke segmente sukcesije.

Vučić je na konferenciji za novinare posle zajedničke sjednice vlada Srbije i Slovenije u Beogradu rekao da su dvije vlade pokušale da pokriju sve sfere društvenog života, a da je ključ bio na političkim i ekonomskim pitanjima.

Prema njegovim riječima, obim trgovinske razmene dvije zemlje prošle godine je iznosio 870 miliona eura, a očekuje se da ove godine ta razmjena, koja je u porastu između 12 i 16 odsto, pređe i prvu milijaru eura.

Vučić je rekao da slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi, a da su ukupne investicije iz te zemlje 1,2 milijarde eura, ali i da prvi put i Srbija ima investicije u Sloveniji koje iznose 79 miliona eura.

Kaže da ne investira samo Fruktal u Sloveniju, već i da u toj zemlji posluju i pojedini privatnici koji ulažu u turističke i ugostiteljske objekte.

"Imamo pozitivne trendove što se rasta ekonomije tiče, ali imamo još prostora za napradak", rekao je Vučić i dodao da je Slovenija zemlja sa kojom Srbija nema gotovo nikakvih otvorenih pitanja, izuzev pitanja sukcesije imovine, ali je, na primjer, danas već riješeno pitanje Beogradske banke i Ljubljanske banke u Njujorku.

Dodao je da je bilo riječi i o, za Srbiju veoma važnom, pitanju nezaposlenosti mladih, koja je kod nas 43 odsto, dok su Slovenci uspeli da je skinu na 16,2 odsto.

"Premijer Cerar i ja smo o tome razgovarali i nasamo i naši timovi su razgovarali šta treba da uradimo, šta da naučimo, da bismo našli rješenje za taj problem", rekao je Vučić.

Riješeno pitanje imovine Beogradske i Ljubljanske banke

Vlade Srbije i Slovenije rešile su sporna pitanja imovine Beogradske i Ljubljanske banke u Njujorku, saopštio je Vučić novinarima.

On je, na zajedničkoj pres konferenciji sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom, rekao da dvije zemlje nemaju otvorena pitanja, sem nekih manjih koja se tiču dijela zaostavštine bivše Jugoslavije.

On je kazao da je sa Cerarom i danas razgovarao o sukcesiji, i da su uspjeli da riješe pitanje imovine dvije banke.

"Postoje i određene stvari o kojima tek moramo da razgovaramo i želimo da sve rešimo što je moguće brže", poručio je Vučić.

Potpisan sporazum o saradnji

Vlade Srbije i Slovenije potpisale su danas nekoliko sporazuma iz oblasti saobraćaja, kulture i intelektualne svojine.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ministar infrastrukture Slovenije Peter Gašperšič potpisali su Memorandum o razumijevanju između dva ministarstva o nastavku saradnje u oblasti saobraćaja i implementacije prioritetne oblasti 1b Dunavske strategije "Unaprjeđenje mobilnosti i intermodalnosti - željezničkog, drumskog i vazdušnog saobraćaja".

Program saradnje između Minsitarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture Slovenije za period 2016-2020 godine potpisali su resorni ministri Vladan Vukosavljević i Anton Peršak.

Potpisan je i Memorandum o saradnji između Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije i Zavoda za intelektualnu svojinu Slovenije, koji su parafirali direktori dvije institucije Vladimir Marić i Vojko Toman.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predao je šefu slovenačke diplomatije Karlu Erjavecu Zapisnik o predaji međunarodnih ugovora SFRJ Vladi Slovenije.

Bonus video: