Mustafa o demarkaciji: Nijesmo izgubili teritoriju Kosova

"Mi smo na dobrom putu evroatlantskih opredjeljenja, putu koji vodi ka učlanjenju u evroatlantske projekte. Kada je NATO u pitanju mi smo zainteresovani za aktivnu saradnju i da dalje ostane na Kosovu", naveo je Mustafa
2 komentar(a)
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 24.10.2016. 11:08h

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da će biti formirana Asocijacija opština sa srpskom većinom i ocijenio da demarkacijom granične linije sa Crnom Gorom Kosovo ne gubi teritoriju.

Mustafa je govoreći na 93. seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a "Rose Roth" istakao da je Kosovo opredijeljeno za evroatlantski put.

"Mi smo na dobrom putu evroatlantskih opredjeljenja, putu koji vodi ka učlanjenju u evroatlantske projekte. Kada je NATO u pitanju mi smo zainteresovani za aktivnu saradnju i da dalje ostane na Kosovu", naveo je Mustafa.

On je naveo da je za Vladu Kosova prioritet ekonomski razvoj, jačanje pravne države, podizanje kvaliteta u obrazovanju i zdravstvu.

"Percepcija korupcije na Kosovu je i dalje velika, ali smo preduzeli mjere na prilagođavanju zakona za borbu protiv korupcije. Imamo veću efikasnost tužilaštava i sudova", kazao je Mustafa.

Govoreći o suprotstavljanju opozicije sporazumima o demarkaciji i Asocijaciji opština sa srpskom većinom, Mustafa je ocijenio da je bavljenje tim temama uticalo na gubljenje vremena.

"Imali smo nasilne proteste, uspjeli smo da ih prevaziđemo. Asocijacija će biti formirana, dok kada je riječ o demarkaciji Vlada je ubjeđena da nijesmo izgubili teritoriju Kosova nijedan kvadratni metar, uprkos tome što opozicija kaže da gubimo teritoriju", kazao je Mustafa.

Govoreći o terorizmu Mustafa je rekao da se od septembra prošle godine nijedan građanin Kosova nije pridružio sukobima van zemlje.

"Usvojili smo strategiju u borbi protiv terorizma i ekstremizma. Zainteresovani smo da povećamo i pojačamo sigurnost. Bezbjednosna situacija u zemlji je dobra, zadovoljni smo sa Bezbjednosnom snagom Kosova. Očekujemo da ona u budućnosti bude članica NATO i prije toga da se pretvori u Oružane snage Kosova", rekao je kosovski premijer.

On je ocijenio da je doprinos koji Kfor daje bezbjednosti na Kosovu veliki i da NATO ima posebnu ulogu na Kosovu.

"Mi smo zainteresovani za dobru saradnju posebno sa Kfor-om. Mogu sa punom odgovornošću da kažem da je povjerenje građana u Kfor izuzetno visoko i da je saradnja na potrebnom nivou, imajući u vidu misiju koju ima o obezbjeđenju reda i mira u zemlji. Zainteresovani smo da Kfor i dalje ostane na Kosovu", kazao je Mustafa.

Seminar "Rose-Roth" Parlamentarne skupštine NATO počeo je u subotu, 22. oktobra i na njemu 21 država članica tog vojnog saveza i njegovih partnera razgovara o perspektivi Kosova i odnosima sa Evropskom unijom i ulogom NATO-a u regionu.

Bonus video: