Pod izgovorom pomirenja u BiH "gaze" Dejtonski mirovni sporazum

Kako se navodi, prema ponuđenoj ideji, preustrojavanje Bosne i Hercegovine nakon izbora koji su ponovo izazvali nacionalne tenzije, trebalo bi da ide u pravcu stvaranja dva nova distrikta - pored Brčko Distrikta BiH formirali bi se distrikt Srebrenica i distrikt Stolac-Neum
4 komentar(a)
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.10.2016. 08:35h

Predlog o "tri distrikta u Bosni i Hercegovini" nakon opštinskih izbora neformalno su, prenose mediji iz BiH, pokrenuli akademski i nevladini krugovi iz SAD, iako oni nemaju nikakvog osnova u Dejtonskom sporazumu.

Agencija Fena je kontaktirala predstavnike međunarodne zajednice i političke zvaničnike istražujući o čemu je riječ.

Kako se navodi, prema ponuđenoj ideji, preustrojavanje Bosne i Hercegovine nakon izbora koji su ponovo izazvali nacionalne tenzije, trebalo bi da ide u pravcu stvaranja dva nova distrikta - pored Brčko Distrikta BiH formirali bi se distrikt Srebrenica i distrikt Stolac-Neum.

Distrikt Srebrenica pravnu, političku i društvenu podlogu, objašnjavaju Fenini sagovornici, nalazi u presudama Haškog tribunala, stresnim političkim prilikama nastalim nakon izbora i društvenom značaju vezanom za neophodni i zahtjevni proces pomirenja.

- Srebrenica je opšte mjesto nedjeljivosti BiH i takvu opštost trebalo bi utvrditi posebnim pravnim i političkim statusom - smatra sagovornik Fene iz jedne od ključnih međunarodnih organizacija koje djeluju u Sarajevu.

Distrikt Stolac-Neum, s druge strane, poništio bi postojeći model za koji sagovornici tvrde da je "temeljno segregirajući, etnički eksluzivistički i civilizacijski neodrživ".

- U principu, rješavanje pitanja Stoca odlučuje i u kojem će smjeru ići država BiH, ka integraciji ili etničkoj dezintegraciji. Dodatno, distrikt u Hercegovini bi imao i pozitivan uticaj na razvoj demokratskih procesa u izborno zamrznutom i društveno podijeljenom Mostaru.

Izgradnja magistralnog puta Stolac-Neum stvara neophodne saobraćajne uslove za realizaciju ove ideje. Otvaranje kancelarije OEBS u Stocu unijeće neku vrstu bezbjednosti, ali tek na kraći rok - kaže diplomatski izvor.

Cilj ovakvog preustrojstva, dodaje, težio bi političkoj efikasnosti, a svoj osnov bi nalazio u pravednosti i demokratičnosti.

- „Tri distrikta“ predstavljala bi ključne demokratske i multietničke tačke na obodu Bosne i Hercegovine. Distrikti na Savi, Drini i Jadranskom moru ojačali bi unutrašnju koheziju i ukupni demokratski kapacitet.Zapravo, "to je rješenje u korist Bosne i Hercegovine, ali, čini se, i SAD - navodi i dodaje da bi to bio "realan ispit iskrenosti i dobre volje i za susede Bosne i Hercegovine".

Na pitanje koliko je takav scenario realan, kaže kako bi oduzimanje teritorije od entiteta i političkih elita koje teže secesiji i disoluciji predstavljalo težak zadatak, ali bi direktno doprinio pravnom i društvenom biću BiH.

- Svaki budući izbori ponovo će unijeti nemir i zaprijetiti krizom u Srebrenici i Stocu, u krajnjoj konsekvenci - krizom u cijeloj BiH. Većinu u oba grada su činili Bošnjaci, imamo to u vidu. Distrikt Brčko je ostvario demokratski model dobrodošlice i razvoja za sve, dok Srebrenica i Stolac postaju mjesta najreakcionarnijih balkanskih nacionalističkih i secesionističkih snaga - dodaje sagovornik Fene.

Tragom ovih informacija agencija, Fena je kontaktirala i Vašington. Direktorka Savjetodavnog vijeća za BiH, Ajla Delkić, Vijeća koje deluje u američkom glavnom gradu i, ne treba zaboraviti distriktu. Delkić je potvrdila da se i u različitim vašingtonskim krugovima čulo za ovu inicijativu, da se o njoj i razgovara i razmišlja.

- Ideje su da se iznose, a onda se o njima i raspravlja. Ne treba ništa zabranjivati, posebno slobodno mišljenje. Ako se već raspravlja o sudskim presudama, referendumima, otcepljenjima i trećim entitetima, treba se raspravljati i o ovome. Meni se čini da ideja ima čvrstu podlogu i jedan novi model koji traži ozbiljnu pravnu i političku analizu. Mislim da je ona u duhu reformske agende i da je u skladu sa svim onim šta za Bosnu i Hercegovinu znače EU i NATO - kazala je za Fenu Delkićeva.

I Ambasador BiH u Vašingtonu, Haris Hrle, potvrdio je da je upoznat sa ovakvim razmišljanjima.

- Predlog ne predstavlja stav vašingtonske administracije, ali Bosna i Hercegovina je iskra u oku velikom broju akademika, pravnika, političara. Svakako treba sačekati kraj izbornog procesa u SAD i videti da li iznesene ideje predstavljaju početne, akademske sugestije za nadolazeću američku administraciju. Sve što je u interesu mira i pomirenja, građana i naroda, što je u skladu sa evropskim principima i NATO standardima, to će biti pozdravljeno - kazao je za Fenu ambasador Hrle, zaboravljajući da istakne da ovakvi predlozi direktno krše Dejtonski mirovni sporazum i da bi mogli izazvati veliku buru na političkoj sceni BiH.

Bonus video: