Burno u Skupštini Srbije: "Tačijevi Srbi", "Hitler i Musolini", "Bulevar srpske nesloge"

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković rekao je da se vrijeđanjem nanosi velika šteta Srbima na Kosovu koji tamo svakodnevno trpe nasilje i kazao da bi neki poslanici morali da se izvine zbog svojih izjava
51 pregleda 2 komentar(a)
Skupština Srbije, Foto: Beta
Skupština Srbije, Foto: Beta
Ažurirano: 17.10.2016. 11:52h

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije Nemanja Šarović nazvao je danas Srbe koji su dio kosovskih institucija, "Tačijevim Srbima" što je izazvalo buru negodovanja vladajuće većine.

Šarović je na sjednici skupštinskog Odbora za Kosovo negodovao što je na početku rada predsjednik odbora Milovan Drecun pročitao pismo srpske liste s Kosova kojim se izražava podrška Vladi i poziva na jedinstvo.

"U pravnom sistemu Srbije nikakva srpska lista ne postoji. To su Tačijevi Srbi, koji su birani u skladu sa Ustavom i zakonom Kosova ", rekao je Šarović.

Predsjednik Odbora je upozorio Šarovića da neće dozvoliti da tako govori ni o jednom Srbinu s Kosova i da se neće libiti da mu izrekne opomenu.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković rekao je da se vrijeđanjem nanosi velika šteta Srbima na Kosovu koji tamo svakodnevno trpe nasilje i kazao da bi neki poslanici morali da se izvine zbog svojih izjava.

On je kazao da su na sjednici Odbora danas najglasniji oni čija se podrška među Srbima na Kosovu "mjeri promilima", te im je poručio da prvo pobijede na izborima, kao što je pobijedio SNS, pa onda da sprovode rješenja o kojima govore.

Šarović mu je odgovorio da su "i Hitler i Musolini imali podršku građana od 70 odsto".

Na to je reagovao direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić rekavši da Šarovića nema nigdje kada treba da se pomogne Srbima, da ih nema u glasovima građana na izborima, ali da ih ima "kada treba da se pravi buka".

Đurić i predstavnici vladajuće većine ocijenili su da se sa sjednice Odbora "mora poslati jasna poruka sloge, jedinstva i solidarnosti" sa Srbima na Kosovu, a ne uvrede.

Poslanik Dveri Boško Obradović rekao je da se od Dveri uvijek može očekivati podrška očuvanju Kosova i pomoć tamošnjim Srbima, ali da se nikada ne može očekivati solidarnost i jedinstvo s vladom koja je potpisala antiustavane sporazume i ukinula srpske institucije na Kosovu.

"Vi ste razbili jedinstvo Srba po pitanju KiM. Vi ste kroz Kancelariju za KiM radili samo na tome kako ćete da učlanite što više u SNS i Pokret socijalista, a da eliminišete sve one koji se tome suprotstavljaju. Jedinstvo je uništeno kada ste vi krenuli putem Briselskog sporazuma i izdaje interesa Srba na KiM", rekao je Obradović.

Marko Đurić rekao je da su navodi Obradovića neistiniti i upitao ga koji dio Briselskog sporazuma daje za pravo Albancima da je imovina njihova ili da se ukidaju sprske institucije na Kosovu.

"Vi Obradoviću govorite isto što i (kosovska ministarka za dijalog) Edita Tahiri, pa to je sramota!", rekao je Đurić i kazao da će i Obradović i Šarović "dobiti ulice u Prištini" koje se ulivaju u "Bulevar srpske nesloge".

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić rekla je da je izlaganje Đurića na sjednici odbora na početku rada bilo "vatreno, ali beskorisno", odnosno bez adekvatnih informacija o dijalogu Beograda i Prištine.

Poslanici su poslije burne rasprave na sjednici usvojili izvještaj o radu vladine Kancelarije za Kosovo od januara do juna 2016. godine.

Sjednicu je zatim zbog drugih obaveza napustio direktor Kancelarije, a poslanicima informacije o dijalogu Beograda i Prištine daje njegov pomoćnik.