U autu Poljakinje kod koje je nađen radioaktivni paket pronađen i uređaj za mjerenje radijacije

Riječ o uređaju starijeg godišta koji vjerovatno potiče iz istočne Evrope i odmah je poslat na analizu u Institut "Ruđer Bošković" u Zagrebu
63 pregleda 12 komentar(a)
Granični prelaz Karasovići, Foto: 24sata.hr
Granični prelaz Karasovići, Foto: 24sata.hr
Ažurirano: 29.09.2016. 07:11h

U Tojoti korolli poljskih registarskih oznaka u kome je 11. septembra na graničnom prelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore pronađen radioaktivni radijum-226, pronađen je i uređaj za mjerenje radijacije, piše Slobodna Dalmacija, a prenosi Jutarnji list.

Naknadnim detaljnim pregledom vozila koji je vozila državljanka Poljske, Viktorija Barinova koja je zadržana u dubrovačkom pritvoru nakon otkrića mini kontejnera s radijumom-226, duboko u vozilu otkriven je i ručni uređaj za mjerenje radioaktivnosti, ili Gajgerov brojač, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ o uređaju starijeg godišta koji vjerovatno potiče iz istočne Evrope i odmah je poslat na analizu u Institut "Ruđer Bošković" u Zagrebu.

Barinova, 45-godišnja ekonomistkinja iz Koritnice pored Varšave, kako se predstavila istražiteljima u Dubrovniku moraće da objasni istražiteljima zašto je sa sobom u vozilu imala i uređaj za mjerenje radioaktivnosti.

Nakon što je zaustavljena na graničnom prelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore 11. septembra u njenom vozilu je pod vozačevim sjedištem pronađen materijal koji je aktivirao nuklearne senzore, a poljska državljanka je istražiteljima ponudila priču o slučajnom pronalasku tog neobičnog predmeta na plaži u Banićima 40-ak kilometara zapadno od Dubrovnika.

Kako je rekla tada, vozeći se u pravcu Crne Gore, zaustavila se na parkiralištu preko puta te plaže i tamo u vozilu provela noć. Sljedećeg jutra spustila se na plažu i u jednom trenutku ugledala čudan predmet, te ga odlučila uzeti kao suvenir. Ubacila ga je u pretinac u vozačevim vratima i krenula na 70-ak kilometara dugu vožnju prema granici.

Čim je vozilom ušla među portalne stupove prelaza, zapištali su senzori u policijskim prostorijama. Vozilo je odvojeno sa strane, ona uhapšena, a iz Zagreba je stigao interventni tim. Pronađeni mini kontejner, rečeno je, sadrži radijum 226, koji se nekada koristio za sredstvo za liječenje kancerogenih oboljenja.

Viktorija Barinova će morati objasniti odakle joj radijum u kompletu s detektorom, ko joj je povjerio pošiljku, gdje ju je trebala isporučiti i s kojom namjenom.

Cijela njena dosadašnja priča pada u vodu nakon pronalaska Gajerovog brojača.

Bonus video: