Dodik da dođe na saslušanje u Tužilaštvo BiH 3. oktobra, predsjednik RS neće u Sarajevo

"Spreman sam da dam izjavu o fami Ustavni sud i referendum, ali ne u Sarajevu, već u bilo kojoj instituciji u Republici Srpskoj", kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci, dodavši da njemu još nije uručen poziv za saslušanje
18 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2016. 15:04h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik treba da se javi 3. oktobra na saslušanje u Tužilaštvu BiH, piše EuroBlic.

Tužilaštvo BiH je poziv Dodiku zbog organizovanja referenduma o Danu Republike u RS uputilo juče.

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da Dodik u Tužilaštvo treba da se javi u ponedjeljak, 3. oktobra, dan nakon lokalnih izbora u BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić smatra da je to potvrda da se glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović direktno uključio u predizbornu kampanju u Srpskoj, i to u korist Dodika, praveći od njega žrtvu pred glasačima.

"Pošto su se pojavile različite interpretacije mojih izjava u ovom slučaju, naglašavam da sam protiv bilo kakvog saslušanja zvaničnika Republike Srpske zbog nesprovođenja odluka Ustavnog suda BiH. To je selektivan pristup Tužilaštva BiH. Tom logikom, prvo bi trebalo da budu uhapšeni mnogi drugi, poput Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, koji godinama ne sprovode odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa izborima u Mostaru", rekao je Mektić za EuroBlic.

Dodik je danas izjavio da je spreman da se odazove na poziv za saslušanje, koje mu je uputilo Tužilaštvo BiH, ali da nije spreman da izjavu da u Sarajevu.

"Spreman sam da dam izjavu o fami Ustavni sud i referendum, ali ne u Sarajevu, već u bilo kojoj instituciji u Republici Srpskoj", kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci, dodavši da njemu još nije uručen poziv za saslušanje.

On je pojasnio da u Sarajevo ne želi da ide, jer je zabrinut za svoju fizičku bezbjednost poslije izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će "završiti kao Gadafi, Sadam Husein ili Slobodan Milošević".

Dodik je ocijenio da je Izetbegovićeva izjava "prijetnja i poziv ekstremističkim i terorističkim islamskim grupama da ga fizički ugroze".

Predsjednik RS je rekao da razmišlja o podnošenju tužbe protiv Izetbegovića.

Dodik je istakao da u je poziv za saslušanje poslat upravo po "nalogu ili naredbi" Izetbegovića, ističući da su za njega državni sud i tužilaštvo neustavne institucije, koje djeluju pod političkim uticajem.

On je optužio predstavnike Saveza za promjene u državnim organima vlasti, koji su u RS opozicija, da podržavaju djelovanje tih "neustavnih institucija".

Dodik je kazao da je referendum u RS pokazao jedinstvo svih političkih snaga u ovom entitetu, dodavši da mu nije jasno ko je i na koji način "gradirao čija je politička podrška referendumu manja ili veća", s obzirom da je poziv za saslušanje upućen jedino njemu od svih zvaničnika i političara u RS.

"Bez obzira na sve, spreman sam da kao predsjednik RS dam izjavu, mada u svemu tome nema političke odgovornosti", istakao je Dodik, dodavši da su rezultati referenduma nezaobilazna činjenica i da su priče "o zakonitosti ili nezakonitosti referenduma" - u cilju dnevno-političkih obračuna.

Prema njegovim riječima, referendum i njegov rezultat su nesumnjivi i to se neće ignorisati u zakonodavstvu RS.

Dodik je naveo da je na referendumu 75 odsto srpskih glasača, od ukupnog broja biračkog tijela u RS, izašlo na referendum i podržalo da se 9. januar i dalje slavi kao Dan republike.

On je dalje rekao da je uputio poziv poslaničkoj grupi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u parlamentu RS da pred Ustavnim sudom BiH pokrenu inicijativu za ocjenu ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH.

Na taj dan 1992. godine u BiH je održan referendum na kojem su većinski gradjani bošnjačke i hrvatske nacionalnosti glasali za izlazak BiH iz tadašnje SFRJ.

Predsjednik RS je obilježavanje tog praznika, kao državnog praznika BiH, diskriminatorsko za Srbe, koji nisu podržali taj referendum.

Dodik je još kazao da je poslanička grupa u parlamentu RS već pokrenula inicijativu pred Ustavnim sudom BiH da se ocijeni ustavnost svih zakona koji su poslije 2014. godine donijeti u Federaciji BiH, jer do danas u tom entitetu nije ustavno konstituisan Dom naroda, jer u njemu nema dovoljan broj predstavnika Srba, kao jednog od tri konstitutivna naroda na teritoriji cijele BiH.

Bonus video: