Haradinaj: Mogerini je ugušila dijalog Kosova i Srbije, nanijela je štetu regionu

Haradinaj je izjavio i da su identifikovane nove mjere protiv Srbije i Bosne i Hercegovine, ne govoreći o kojim se mjerama radi, niti kada će one biti primijenjene
239 pregleda 0 komentar(a)
Haradinaj, Foto: Saša Matić / Beta photo
Haradinaj, Foto: Saša Matić / Beta photo

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Federika Mogerini "ugušila" dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije prihvatanjem da dio tog dijaloga bude i pitanje granica.

Haradinaj je poslije sjednice Vlade Kosova rekao da smatra da je Mogerini "ubila i poremetila dijalog o normalizaciji pretvarajući ga u dijalog o teritorijama".

"Nanijela je štetu našem regionu. To je šteta poslije velikih investicija EU u dijalogu. Njen je stav neprihvatljiv", kazao je Haradinaj.

"Ko prihvati da govori o korekciji granica, nanosi veliku štetu ne samo Kosovu već i regionu", smatra Haradinaj.

Identifikovane nove mjere protiv Srbije i BiH

Haradinaj je izjavio i da su identifikovane nove mjere protiv Srbije i Bosne i Hercegovine, ne govoreći o kojim se mjerama radi, niti kada će one biti primijenjene.

"Mi imamo identifikovane nove moguće mjere, ali smo zainteresovani da to malo smirujemo, a i spremni smo da riješimo sva otvorena pitanja između Kosova i Srbije. Vjerujem da se i pitanje taksi može riješiti uz priznanje Kosova od strane Srbije", rekao je Haradinaj poslije sjednice Vlade Kosova.

Podvukao je da je za čitav narod na Kosovu, a posebno za Srbe, značajno da ove mjere nisu protiv građana Kosova, ni protiv Srba koji žive na centralnom Kosovu, a ni protiv onih koji žive na sjeveru.

"Mi živimo jedni uz druge i bitno je da nastavimo tako. Mislimo da je bitno da nastavimo sa iskrenim suživotom, to je moj cilj", dodao je Haradinaj.

On je, upitan o ostavkama četvorice gradonačelnika opština sa sjevera Kosova, rekao da su one "viseće", jer u njima piše da podnose ostavke kao gradonačelnici opština na Kosovu i Metohiji, što je protivustavan naziv za Republiku Kosovo.

Govoreći o Nedjelji protiv korupcije, Haradinaj je rekao da je Vlada na čijem je čelu donijela zakone za borbu protiv korupcije i istakao činjenicu da su u predlogu budžeta za 2019. godinu finansijska sredstva za ovu oblast povećana za 30 odsto.

Upitan o pozivima koje su ovih dana dobili visoki oficiri bivše Oslobodilačke vojske Kosova da se pojave pred Specijalnim sudom u Hagu, Haradinaj je rekao da nije smak svijeta ako su oni pozvani u Hag.

"Nije smak svijeta, ali se molim da se vrate", kazao je Haradinaj.

Bonus video: