REFERENDUM O DANU REPUBLIKE

RS: 99,79 odsto građana glasalo "za", Dodik prezadovoljan

"Danas smo ispisali još jednu stranicu naše slavne istorije i rekli da smo narod koji se bori za slobodu, za svoje pravo, stečeno pravo koje smo osvojili i ne vrijeđa nikog drugog", izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske
0 komentar(a)
referendum, Republika Srpska, Foto: Beta-AP
referendum, Republika Srpska, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.02.2019. 17:10h

U Republici Srpskoj održan je referendum na kojem 1.219.399 građana Srpske imalo prava glasa i priliku da odgovari na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?". Glasačka mjesta su zatvorena u 19 časova, a prema posljednjim podacima Repebličke komisije za provođenje republičkog referenduma, na 71,09 odsto obrađenih glasačkih mjesta glasalo je 425,715 građana od kojih je 99,79 odsto na svojim listićima odabralo "da".

Prema uočenoj dinamici pristizanja rezultata, očekuje se da izlaznost glasača bude između 59 i 60 odsto. Predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan je još jednom naglasio da je referendum protekao bezbjedno i bez ikakvih incidenata. Javljanje sa novim informacijama zakazano je za ponedjeljak u 12 časova.

"Danas smo ispisali još jednu stranicu naše slavne istorije i rekli da smo narod koji se bori za slobodu, za svoje pravo, stečeno pravo koje smo osvojili i ne vrijeđa nikog drugog", izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je Republiku Srpsku večeras u Palama nazvao državom, javlja "Anadolu Agency".

Predsjednik Republike Srpske je na kraju naveo da RS ima sve što ima jedna država.

"Zato je republika kao država važna. Republika Srpska jeste država. Republika Srpska je Dejtonski sporazum i BiH unijela u svoju teritoriju, imala je narod koji je htio tu republiku, to su kriterijumi za državu. To sam učio u školi, da postoje tri osnovna kriterijuma da bi se nešto nazvalo državom, a to je: teritorija, efektivna vlast i narod koji hoće tu državu. Šta fali Republici Srpskoj? Ništa", poručio je Dodik.