GLASANJE BEZ INCIDENATA

Završen referendum u Republici Srpskoj

Vlasti RS su odlučile da sprovedu referendum o Danu Republike i pored toga što je Ustavni sud BiH 17. septembra zabranio njegovo održavanje
19 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2019. 17:13h

U Republici Srpskoj večeras u 19 sati su zatvorena biračka mjesta, na kojima su se građani na referendumu izjašnjavali da li su za to da se 9. januar i dalje slavi kao Dan Republike.

Predsjednik Republičke izborne komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan izjavio je da se konačni rezultati o izlaznosti na referendum mogu očekivati u 21 sat, kada bi mogla biti saopštena i procjena rezultata referenduma.

Građani Brčko distrikta su glasali na biračkim mjestima u Donjem Žabaru i na području opštine Bijeljina, jer je održavanje referenduma u Brčkom zabranio supervizor za taj grad i prvi zamjenik visokog predstavnika Brus Berton.

Referendum je prošao bez incidenata i bezbjednosnih problema.

Vlasti RS su odlučile da sprovedu referendum o Danu Republike i pored toga što je Ustavni sud BiH 17. septembra zabranio njegovo održavanje.

Ustavni sud BiH je 26. novembra prošle godine naložio Narodnoj skupštini RS da izmijeni Zakon o praznicima, ocijenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska po gradjane ovog entiteta BiH koji nijesu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS - Sveti arhiđakon Stefan.

Zvanični Republike Srpske smatraju da međunarodna zajednica neće pokrenuti sankcije prema najvišim funkcionerima RS, a predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da "ne mogu uhapsiti referendum".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je da očekuje reakciju međunarodne zajednice prema političarima iz RS koji su organizovali referendum, jer je, kako je naveo, referendum antidejtonski i antiustavni čin.

Galerija