Republika Srpska: Tišina pred referendum

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da će se nakon referenduma zakazanog za 25. septembar, u skladu sa iskazanom voljom naroda, vidjeti da li je 9. januar dan koji slavi srpski narod u RS, kao i da od svog praznika neće odustati
5 komentar(a)
Izbori, Srbija, Foto: Betaphoto
Izbori, Srbija, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 24.09.2016. 09:18h

U Republici Srpskoj tišina pred referendum, na kojem će se građani izjasniti da li su za to da se 9. januar i dalje slavi kao Dan republike.

Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi predviđa da 24 sata prije održavanja referenduma prestaje kampanja putem sredstava javnog informisanja i javnih skupova.

Na referendumu će na 1.900 glasačkih mjesta moći da glasa više od 1,2 miliona građana, kako je utvrdila Republička komisija za sprovođenje referenduma.

Centralna izborna komisija nije ustupila RS centralni birački spisak za ovaj entitet, pa je Republička komisija za sprovođenje referenduma, uz pomoć MUP-a i ostalih entitetskih institucija, napravila sopstveni birački spisak.

Glasačka mjesta biće otvorena od 7.00 do 19.00 časova, a oni koji u nedjelju ne budu u svom mjestu prebivališta, moći će da glasaju na bilo kom drugom glasačkom mjestu na nepotvrđenim listićima.

Građani Distrikta Brčko neće moći da glasaju na području distrikta, jer je održavanje referenduma u Brčkom zabranio supervizor za taj grad i prvi zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Brus Berton.

Vlasti RS odlučile su da sprovedu referendum o Danu republike iako je Ustavni sud BiH 17. septembra donio odluku da zabrani održavanje.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da su moguće sankcije za one koji organizuju referendum o Republici Srpskoj, a predsjednik RS Milorad Dodik na to je odgovorio da se Incko "dodvorava sarajevskoj čaršiji" i da ga "ne zanimaju frustracije visokog predstavnika".

Dodik: Od svog praznika nećemo odustati

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da će se nakon referenduma zakazanog za 25. septembar, u skladu sa iskazanom voljom naroda, vidjeti da li je 9. januar dan koji slavi srpski narod u RS, kao i da od svog praznika neće odustati.

On je u razgovoru za sjutrašnje izdanje lista Politika kazao da je očigledno da su namjere onih koji osporavaju taj praznik "politički motivisane".

"Ustavni sud Bosne i Hercegovine pokazao se kao poslušnik Bakira Izetbegovića, jer sudije u svemu što on dobaci do suda odlučuju na način koji je zatražio", rekao je Dodik.

Govoreći o posjeti Moskvi, Dodik je kazao da je sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom razgovarao najviše o političkim pitanjima i regionalnoj stabilnosti.

Bonus video: