Bardoš: Glavni izazov za obavještajce biće balkanska mreža Islamske države

Bardoš je ukazao da veliki broj stranih ratnika potiče iz ovog regiona i da, prema studijama, BiH i Kosovo daju više džihadista dobrovoljaca po glavi stanovnika nego bilo koja druga zemlja u Evropi
1 komentar(a)
Islamska država, Foto: Reuters
Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.09.2016. 11:19h

Američki stručnjak za politiku Balkana i pitanja bezbjednosti Gordon Bardoš smatra da će glavni izazov za obavještajne i bezbjednosne službe koje se bave prijetnjama Islamske države biti njena balkanska mreža.

Bardoš je ukazao da veliki broj stranih ratnika potiče iz ovog regiona i da, prema studijama, BiH i Kosovo daju više džihadista dobrovoljaca po glavi stanovnika nego bilo koja druga zemlja u Evropi.

U tekstu objavljenom na sajtu Američkog centra za demokratiju, Bardoš ističe da Islamska država sada upućuje svoje sljedbenike da finansijske donacije usmjeravaju preko ovog regiona, prenijela je RTRS.

"Činjenica da je BiH tako važan vod za finansijske tokove 'Islamske države' otkriva kontinuirano postojanje mreže terorista u zemlji koji su obučeni za transfere novca, kao i potpuni neuspjeh 20-godišnje međunarodne uprave da se suoči sa tim problemom u zemlji", navodi Bardoš.

On podsjeća da je, na primjer, u novembru 2015. godine ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić priznao da u BiH postoje područja gdje pravna država ne može djelovati jer su radikalni islamisti u njima nametnuli svoj poredak, dok je u septembru 2014. godine albanski ministar vanjskih poslova Ditmir Bušati dao do znanja da su se kampovi za obuku terorista za one koji se pridružuju džihadu u Iraku i Siriji pojavili u Albaniji.

Bardoš dodaje i da austrijski obavještajni izveštaj iz 2014. godine pokazuje da "vehabijski milje u kom cvjeta militantni islamizam u jugoistočnoj Evropi nastavlja da metastazira i gradi nove zajednice".

"Objekti za obuku terorista u BiH često djeluju pod maskom 'omladinskih kampova', koji su postavljeni u udaljenim krajevima daleko od znatiželjnih očiju, gdje bivši mudžahedini uzimaju mlade ljude i odvode ih u lokalna brda i šume na vojnu obuku", navodi Bardoš.

U nedostatku ozbiljnijeg napora u pravcu suočavanja sa ovim problemom, militantni islamisti sa Balkana i dalje prijete jugoistočnoj Evropi, istočnom Mediteranu i cijeloj Evropi, zaključio je Bardoš.

Bonus video: