Kurc zabrinut zbog islamske radikalizacije na Balkanu

Kurc smatra da posebno usled diskusije oko Bregzita i odnosa Unije prema Turskoj zemlje zapadnog Balkana ne smIju izgubiti svoju evropsku perspektivu
89 pregleda 18 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2016. 09:15h

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, koji je otputovao u Njujork da bi učestvovao na Generalnoj skupštini UN, izrazio je zabrinutost zbog islamske radikalizacije na zapadnom Balkanu.

Na njegovu inicijativu će, u Predstavništvu Austrije pri UN, večeras biti organizovan skup sa šefovima diplomatija država zapadnog Balkana.

Kurc smatra, kako je prenio novinarima, a prenosi agencija APA, da posebno usled diskusije oko Bregzita i odnosa Unije prema Turskoj zemlje zapadnog Balkana ne smIju izgubiti svoju evropsku perspektivu.

Prema njegovim riječima, posebno se u Albaniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu moraju suprostaviti rastućoj islamskoj radikalizaciji, jer se tamo širi vjersko-ideološki uticaj a, kako je naveo, ženama se plaća da bi se šetale ulicama potpuno zabrađene.

Kada je riječ o nacrtu zaključaka samita u UN o izbjegličkoj krizi, Kurc smatra pozitivnim što postoji svijest da se radi o globalnom problemu.

Prema njegovim riječima, važno je da se na skupu u UN podvuče da sve zemlje svijeta moraju preuzeti odgovornost i da pogođene zemlje ne smiju biti ostavljene same.

Kurc ukazuje da ne treba očekivati da će ovaj samit donijeti rješenje, ali zaključak predviđa da se do 2018. izradi "Globalni pakt za izbjeglice".

Zaključak je politička izjava u kojoj se iskazuje solidarnost i spremnost na podjelu tereta, kao i na međunarodnu saradnju u cilju obezbjeđivanja sigurne, regulisane i legalne migracije.

Bonus video: