Dodik: Nema odgađanja referenduma

Sud je istovremeno odbio zahtjev Narodne skupštine da preispita svoju raniju odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske
0 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 17.09.2016. 18:45h

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poručio je da nema odlaganja referenduma o Danu Republike, i pozvao građane da 25. septembra izađu na glasanje.

Dodik je, kako prenose banjalučki mediji, kazao da je takva odluka Ustavnog suda bila očekivana. "Nijesam ni očekivao drugačije ponašanje političkog organa koji sebe naziva Ustavnim sudom. U kontinuitetu politički pogrešnih odluka na štetu srpskog naroda, ništa nije iznenađujuće", rekao je Dodik. On je naglasio da Ustavni sud BiH ne može obustaviti odluku Narodne skupštine RS.

"Ne mogu oni obustaviti našu odluku. Našu odluku samo može obustaviti Narodna skupština", rekao je Dodik

"Ne mogu oni obustaviti našu odluku. Našu odluku samo može obustaviti Narodna skupština, a ona neće zasjedati po tom pitanju i mi ćemo održati referendum", rekao je Dodik.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je donio odluku kojom se zabranjuje održavanje referenduma u Republici Srpskoj. Sud je istovremeno odbio zahtjev Narodne skupštine da preispita svoju raniju odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske. U saopštenju Ustavnog suda BiH navedeno je da Narodna skupština RS u svom zahtjevu za preispitivanju ranije odluke Ustavnog suda, od 26. novembra prošle godine, nije prezentovala nikakve nove činjenice koje bi mogle uticati da ovaj sud donese drugačiju odluku o Danu RS. “Ustavni sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtijeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda te ga je, stoga, odbio”, navodi se u saopštenju. Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine naložio Narodnoj skupštini RS da promijeni Zakon o praznicima u dijelu koji se odnosi na proslavu Dana RS 9. januara, ukazujući da je obilježavanje Dana RS tog dana neustavno i diskriminatorsko po gradjane RS koji nisu Srbi. Odlučujući o zahtjevu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i još nekoliko bošnjačkih poslanika u parlamentu BiH da donese privremenu mjeru zabrane održavanja referenduma, Ustavni sud je saopštio da je donio “privremenu meru kojom se privremeno obustavlja odluka o raspisivanju republičkog referenduma". U obrazloženju ovakve odluke, Ustavni sud je naveo da “postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi sprovođenje referenduma, prije nego što Ustavni sud odluči o zahtevima koji su podneseni u konkretnom slučaju, imalo ozbiljne i trajno štetne posljedice” kako na izvršenje ranije odluke ovog suda, tako i na ustavni poredak BiH. Ustavni sud je ocijenio da je u interesu svih strana u ovom postupku zaštita ustavnog poretka i stabilnosti BiH.

Bonus video: