Bivši gradonačelnik Gnjilana optužen za zloupotrebu položaja

Bivši gradonačelnik Gnjilana Ćemalj Mustafa osumnjičen je da je koordinisao djelatnost pripadnika organizovane kriminalne grupe oko namještanja ponuda i određivanja dobitnika tendera
0 komentar(a)
suđenje, vaga, Foto: Shutterstock
suđenje, vaga, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2016. 15:23h

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnice protiv 39 osoba iz Gnjilana i okoline zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i ovlašćenja. Iako su u saopštenju tužilaštva navedeni samo inicijali optuženih, prištinska televizija KTV prenijela je da je prvooptuženi bivši gradonačelnik Gnjilana Ćemalj Mustafa. Prema navodima optužnice, zvaničnici te opštine su u svojstvu službenih lica zloupotrijebili položaj prevazilažeći službena ovlašćenja i ne ostvarujući svoje službene zadatke, dok su neki od optuženih osumnjičeni da su učestvovali u namještanju rezultata tendera koje je sprovodila opština Gnjilane.

Bivši gradonačelnik Gnjilana Ćemalj Mustafa osumnjičen je da je koordinisao djelatnost pripadnika organizovane kriminalne grupe oko namještanja ponuda i određivanja dobitnika tendera, uz prethodni dogovor s vlasnicima ili predstavnicima biznisa koji se nalaze među optuženima.

Tužilaštvo je na osnovu prisluškivanih razgovora utvrdilo da su vlasnici preduzeća dobijali ugovore na osnovu dogovora sa bivšim gradočelnikom kako bi sebi ili drugima obezbijedili protivzakonitu dobit, čime su nanijeli štetu budžetima opštine Gnjilane i Kosova ali i drugim privrednim subjektima koji nijesu bili dio namještenih tendera.

Optužnicu protiv grupe iz Gnjilana podigao je domaći tužilac iz Specijalnog tužilaštva Kosova, koji je zatražio od suda da nakon predstavljanja dokaza i sudskog postupka, optužene proglasi krivima i kazni prema zakonu.

Bonus video: