Poljakinja kod koje je nađen radioaktivni paket: Teglu sam našla na plaži, ne znam šta je to

Poljakinja je po pisanju Jutarnjeg lista tvrdila kako je godišnji odmor provela na Jadranu obilazeći ostrva, a prema informacijama tog medija ovo joj nije prvi put da boravi u Hrvatskoj
4 komentar(a)
Granični prelaz Karasovići, Foto: 24sata.hr
Granični prelaz Karasovići, Foto: 24sata.hr
Ažurirano: 15.09.2016. 16:15h

Državljanka Poljske V.B. (1971.) rođena na Krimu, koja je vozila automobil u kome je u ponedjeljak uveče na graničnom prelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore pronađena tegla sa radioaktivnim radijumom-226, kazala je da je teglu našla na plaži i da ne zna o kakvom se predmetu radi, piše Jutarnji list.

Za Poljakinju je ustanovljeno da nije ozračena, nakon čega ju je policija privela istražnom sudiji Županijskog suda u Dubrovniku s prijavom da je počinila kazneno djelo rukovanja opšteopasnim stvarima, a vezano uz nepropisno prenošenje, za što je zakonom predviđena kazna do tri godine zatvora.

Na ispitivanju je, kako saznaje Jutarnji list, poljska državljanka tvrdila kako je to pronašla i stavila u vozilo te da nema pojma što je pokupila.

Nakon ispitivanja istražni sudija joj je odredio mjesec dana istražnog zatvora, a cjelokupnu istragu preuzima Državno tužilaštvo u Dubrovniku.

Istragom će se tako morati utvrditi točna ruta kretanja V. B. te koje je bilo njeno odredište u Crnoj Gori, piše Jutarnji list.

Poljakinja je po pisanju Jutarnjeg lista tvrdila kako je godišnji odmor provela na Jadranu obilazeći ostrva, a prema informacijama tog medija ovo joj nije prvi put da boravi u Hrvatskoj.

Šta je radijum-226

Radioaktivni materijal, otkriven na hrvatsko-crnogorskoj granici nedaleko od Dubrovnika, stigao je na Institut Ruđer Bošković u Dubrovniku gdje bi se u narednim danima trebala utvrditi njegova radioaktivnost i možda porijeklo, rekao je za Index.hr direktor instituta Tome Antičić.

'Mi imamo laboratoriju koja je akreditovan za to i mi ćemo u nekoliko narednih dana utvrditi o kakvom i koliko opasnom materijalu se radi ', rekao je Antičić.

Prvi čovjek Ruđera odlučno negira svaku mogućnost da su ampule s radijumom-226, pronađene u automobilu poljske državljanke V.B. (1971.) rođene na Krimu, mogle stići s njegovog instituta.

Naime, Ra-226 je u načelu radioaktivni otpad medicinskog tipa. On se do 1996. godine koristio u bolnicama za liječenje malignih bolesti, među ostalim i u Hrvatskoj. Nakon što je praksa prekinuta, preostale količine uskladištene su na Ruđeru i u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI)., iše Index.hr.

"Možda ćemo takođee moći utvrditi odakle je materijal potekao, no to će biti malo teže", rekao je Antičić.

Analiza će se raditi u Laboratoriju za radioekologiju na IRB-u koji će rezultate dostaviti naručitelju - Državnom tužilaštvu i Državnom zavodu za zaštitu od zračenja.

"Budući da je istraga u tijeku, a da je uzorak dokazni materijal, vjerujemo da će tužilaštvo i zavod o svim rezultatima pravovremeno obavijestiti javnost", rekao je Antičić.

Bonus video: