Hrvatska: HDZ-u i partnerima 61, a SDP-ovoj koaliciji 54 mandata

Most osvaja 12 mandata, "Jedina opcija" okupljena oko Živog zida 8, IDS 4, Koalicija za premijera Milana Bandića dva mandata
0 komentar(a)
Hrvatska izbori, Foto: Beta/AP
Hrvatska izbori, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.09.2016. 22:52h

Neslužbeni rezultati DIP-a objavljeni oko ponoći, prema medijskim proračunima, pokazuju da na izborima u Hrvatskoj HDZ i partneri na prijevremenim parlamentarnim izborima osvajaju 61 mandat, a Narodna koalicija okupljena oko SDP-a 54 mandata.

Most osvaja 12 mandata, "Jedina opcija" okupljena oko Živog zida 8, IDS 4, Koalicija za premijera Milana Bandića dva mandata.

Po jedan mandat osvajaju HDSSB i Nezavisna lista Željka Glasnovića. Podaci se temelje na 70 posto obrađenih biračkih mjesta.

Nakon zatvaranja biračih mjesta, borba podjednaka

Procjene su nakon zatvaranja biračkih mjesta u Hrvatskoj da HDZ i dalje ima 57 mandata, kao i Narodna koalicija okupljena oko SDP-a.

Mostu pripada 12 mandata, Jedinoj opciji 7, IDS-u 3 mandata, koaliciji Za premijera 2, HDSSB-u jedan i stranci Pametno jedan mandat.

Riječ je o procjenama rezultata, a prve nezvanične rezultate Državna izborna komisija počeće da objavljuje od 22 časa. Anketa nije obuhvatila dijasporu, u kojoj HDZ tradicionalno osvaja tri mandata

Jandroković: HDZ realni pobjednik, formiraćemo vladu

Generalni sekeretar HDZ-a Goran Jandroković uvjeren je da će ta stranka, kada dobije glasove iz dijaspore, formirati vladu i kaže da su spremni razgovarati sa drugim strankama, prije svega Mostom.

On vjeruje da sa Mostom mogu pronaći rešenje koje će zadovoljiti jednu i drugu stranu i građane.

Jandroković je uveren da neće biti potrebe za velikom koalicijom- HDZ - SDP.

“Velike koalicije neće biti”, izričit je Jandroković i ponovio da će HDZ formirati vladu sa, kako je rekao, nekom od partnerskih stranaka.

Prema njegovim riječima, HDZ je realni pobjednik i ovih izbora.

“Treba sačekati zvanične rezultate. Vidjećemo… I vrlo brzo nakon toga će biti ostvaren kontakt sa drugim strankama”, rekao je Jandroković vjeruje da će ovog puta postupak formiranja vlade biti mnogo brži nego nakon prošlih izbora.

Nada se, kaže, da će sve biti brže, efikasnije i racionalnije i da će Hrvatska u kratkom roku dobiti vladu.

Upitan kako HDZ može da formira novu vladu, kada je u prethodnoj bila neuspješna, Jandroković je rekao da je razlog za to bio dolazak na premijersku poziciju Tihomira Oreškovića, čovjeka, koji je, kako kaže, čovek izvan politike.

Što se tiče premijera, Jandroković smatra da to treba da bude čovjek koji dolazi iz stranke koja je osvoji najviše mandata.

Do sada nismo razgovarali o bilo čemu drugom. Stranka koja osvoji najviše mandata daje i premijera, rekao je on.

U Mostu oduševljeni rezultatom

Most je oduševljen rezultatima izlaznih anketa, iako su izgubili osam mandata u odnosu na prošle izbore.

"Zadovoljni smo rezultatima. Vjerovatno ima i nezadovoljnih birača, ali mi smo konsolidovali svoje biračko tijelo i imamo potencijala za rast" rekao je Vlaho Orepić ministar unutrašnjih poslova u prošlom sazivu Vlade Hrvatske.

"Jedina opcija": Nismo šokirani, mi smo očekivali ovo

Iz tabora "jedina opcije", kojoj po izlaznim anketama pripada sedam mandata vlada oduševljenje.

Članovi koalicije i simpatizeri zadovoljni su rezultatima.

-"Rekao sam maloprije da osvajamo osam mandata plus minus dva. Eto, ankete pokazuju da imamo sedam, volio bih da je osam, ali i ovo je dobro. Svjestan sam da nije još sve gotovo, ali i ovo pokazuje da smo s razlogom bili optimisti. Mi smo na prošlim izborima trebali imati ovakav rezultat, ali smo zbog nesretnih okolnosti pali na jedan mandat. Ovaj put smo napravili pozitivan odmak i po svemu sudeći imamo sedam mandata. Nismo šokirani, mi smo očekivali ovo" rekao je Ivan Pernar iz "Jedine opcije."

AP: Bez jasnog pobjednika, još političke neizvijesnosti u Hrvatskoj

Prve izlazne ankete po zatvaranju birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj ukazuju da neće biti jasnog pobjednika, što bi moglo da produži političku neizvijesnost u najmlađoj članici Evropske unije, ocijenila je večeras agencija AP.

AP navodi da je, prema prvim anketama, SDP, odnosno Narodna koalicija dobila 58 mandata, HDZ 57, a Most 11.

Ovo je drugi put da građani Hrvatske izlaze na biračka mjesta za manje od godinu dana, napominje AP.

Hrvatska: Do 16.30 sati izlaznost na izborima 37,5 odsto

Do 16.30 sati izlaznost na prijevremenim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj je 37,5 odsto, što je gotovo 9,5 procenata manje birača izašlih na današnje u odnosu na redovne parlamentarne izbore prije deset mjeseci, pokazuju podaci Državne izborne komisije (DIP) od 17 sati.

Ukupno 1,25 miliona birača ili 37, 5 posto, odazvalo se izborima do 16. 30 sati, a u novembru u isto vrijeme to je učinilo njih 1, 5 milona, odnosno 46, 57 posto, prenosi Hina.

Kao i prije podne, najveću izlaznost ima 1. zagrebačka jedinica, najmanju, 5. slavonska izborna jedinica.

Član hrvatskog DIK-a: Kamere nisu smjele biti tako blizu

Član hrvatske Državne izborne komisije (DIK) Slaven Hojski rekao je danas, povodom tv snimka na kom predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na biračkom mkestu mobilnim telefonom snima svoj glasački listić, da nije trebalo dopustiti da kamere priđu tako blizu, javlja Hina.

Upitan da li je time narušeno predsjedničino pravo i ko bi trebalo da reaguje, Hojski kaže da bi predsjednica Hrvatske sama mogla da reaguje, ali da to nije učinila ni ona, ni iko drugi.

"Mislim da je trebalo bolje reagovati na samom biračkom mjestu, ne dopustiti da kamere priđu tako blizu svim čelnicima političkih stranaka, ne samo predsjednici, ali sad je sve gotovo. Niko se od njih nije žalio DIK-u, a ono samo neće preduzimati nikakve akacije", rekao je Hojski.

On je naveo da se DIK-u javilo nekoliko građana i udruženja zbog tog snimka.

DIK je u subotu, podsjetio je Hojski, saopštio da nema zakonske zabrane za to, ali je apelovao na građane da ne fotografišu i ne snimaju glasačke listiće da se ne bi narušio izborni proces na biračkom mjestu.

"To je bilo upućeno svim biračima, pa ne bih posebno komentarisao predsjednicu", kazao je Hojski.

Izbori u Hrvatskoj: Milanovića i Plenkovića ispred glasačkog mjesta dočekali "Tito i Tuđman"

Predsjednike vodećih stranaka u Hrvatskoj - Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Socijaldemokratske partije (SDP), Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića danas su ispred njihovih biračkih mjesta u centru Zagreba dočekali kartonski likovi bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita i prvog hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana.

I dok je Plenković poslije glasanja na biračkom mjestu na Trgu Francuske Republike i davanja izjava samo prošao pored njih, lider SDP spremno je stao između "Tita i Tuđmana" i slikao se.

Kartonske likove Tita i Tuđmana ispred biračkih mjesta na kojima su glasali kandidati vodećih stranaka za budućeg premijera postavila je redakcija dnevnog lista "24 sata".

Do 11.30 glasalo 18,86 odsto birača

Na prijevremene parlamentarne izbore u Hrvatskoj danas je do 11.30 časova glasalo oko tri odsto birača manje nego na izborima u novembru prošle godine, saopštila je hrvatska Državna izborna komisija.

Svoju izbornu dužnost je do 11.30 obavilo nešto više od 640.000 birača, oko 45.000 manje nego u novembru 2015. godine, kad ih je do istog vremena glasalo 685.000, navodi izborna komisija, prenijela je Hina.

Izraženo u procentima, današnji odaziv je 18,86 odsto, a u novembru, na redovnim parlamentarnim izborima, bio je 21,5 odsto.

Grabar-Kitarović: Izađite na izbore, vi odlučujete

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je danas očekivanje da će Hrvatska brzo poslije prijevremenih parlamentarnih izbora dobiti novu vladu, jer nema vremena za gubljenje.

"Očekujem veću izlaznost i pozivam građane da izađu na izbore jer je danas dan kad vi odlučujete", rekla je predsjednica pošto je glasala na biračkom mjestu u centru Zagreba.

Ona je ocijenila da je glasanje važno, jer su sljedeći mjeseci i godine "presudni za budućnost zemlje".

Milanović: Najopuštenije ikad očekujem rezultate izbora

PredsJednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Zoran Milanović glasao je jutros u Zagrebu na vanrednim parlamentarnim izborima i potom poručio da rezultate očekuje "najopuštenije ikad".

On je u izjavi novinarima, poslije glasanja u Osnovnoj školi "Petar Zrinjski" u Zagrebu, rekao da rezultate izbora očekuje smireno i najopuštenije ikad od 2007, od kada je postao predsjednik SDP-a.

"Napravili smo sve. Pokazali smo da smo kompetenti, srčaniji, a dalje je na narodu", rekao je Milanović.

On je dodao da očekuje ljepši dan nego prije 15 godina, kada je prisustvovao terorističkom napadu na Pentagon u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Svaki put se sjetim tog dana. Prošlo je 15 godina. Danas očekujem ljepši dan od tog. Ono je bio grozan dan", rekao je Milanović.

Upitan da li će smatrati svojom odgovornošću ako rezultati ne budu kako je priželjkivao, Milanović je odgovorio:

"Budu, budu, a uvijek sam ja odgovoran za sve. Kada pobjeđujemo, a pobjeđujemo čisto i uvjerljivo, onda smo zaslužni svi. A kada nije tako, onda sam ja kriv. To je teret koji, za razliku od nekih, nosim već godinama. Nisam Bane, mamin sin", rekao je Milanović.

Lider HDZ Andrej Plenković nije želio da odgovori na pitanje novinara kakve rezultate očekuje, pravdajući se izbornom tišinom, ali je pozvao birače da u što većem broju izađu na birališta i tako daju što snažniji legitimitet budućim poslanicima.

Orešković: Novi premijer da bude hrabar

Dosadašnji premijer Tihomir Orešković izrazio je uvjerenje da će na birališta izaći više građana nego na prethodnim u novembru prošle godine.

On je poručio svom nasljedniku da bude hrabar i dodao da želi da iduća vlada traje duže nego njegova, koja je srušena poslije samo pet mjeseci.

"Bez teške odluke neće biti dugoročnih rezultata, pa se nadam da ćemo što prije vidjeti tu hrabrost", rekao je Orešković novinarima poslije glasanja.

Rajneru najvažnija stabilnost, Bandić očekuje da "proradi kliker", Sinčić očekuje sjajan rezultat, Petrov iz Metkovića otišao u Zagreb

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Rajner, čelnik Koalicije za premijera i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predjsednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i čelnik Mosta Božo Petrov glasali su danas na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i uputili poruke biračima.

Hina prenosi da je, po riječima Rajnera koji je glasao u Zagrebu, najbitnija stabilnost vlade jer su "nesigurnost, neizvjesnost i depresija koje vladaju pogibeljne".

Hrvatska agencija navodi da je Bandić na glasanje na zagrebačkoj Peščenici došao čim su se otvorila birališta, a dok je glasao, u hodniku ga je strpljivo čekao njegov pas Rudi.

"Oko izbora očekujem da 'proradi kliker' hrvatskim ljudima i da izađu na izbore danas u što većem broju i da se prvi put nakon 26 godina dogode istinske promjene", rekao je Bandić.

Hina navodi da je Sinčić glasao u karlovačkom naselju Velika Jelsa i rekao da očekuje "sjajan rezultat koalicije Živog zida, Franka, Promijenimo Hrvatsku i Akcije mladih".

Hrvatski portal Index.hr prenosi da je u Metkoviću glasao čelnik Mosta i još uvijek aktuelni vicepremijer tehničke vlade Božo Petrov koji se potom uputio u Zagreb gdje će čekati rezultate.

Pupovac: Sa nama će pregovori biti teški zbog uvreda na račun Srbije i srpskog naroda

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac ukazao je danas da svi koji budu pregovarali sa tom strankom neće imati jednostavan zadatak, zbog prilično oštrih poruka i uvreda na račun Srbije i srpskog naroda od strane hrvatskih funkcionera dvije vodeće partije.

Nacionalne manjine mogu da imaju značajnu ulogu u pregovorima o formiranju većine, ali svi koji s nama budu pregovarali, neće imati jednostavan zadatak, rekao je Pupovac.

Lider SDS S je u izjavi za Tanjug, poslije glasanja na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, rekao da očekuje zanimljivo i neizvjesno pregovaranje o tome ko će da formira većinu.

"To će zastupnike Samostalne demokratske srpske stranke i drugih nacionalnih manjina dovesti u osjetljivu poziciju u kojoj mogu imati značajnu ulogu pri donošenju odluke koju većinu će odabrati", smatra Pupovac.

Kako je dodao odluka koju predstavnici SDS S-a budu donijeli biće vođena ne samo ideološkim razlozima, već i pragmatičnim.

"Mi smo se sa koalicijom SDP-a na prošlim izborima borili protiv ekstremnog nacionalizma, zajedno sa drugim strankama koje su htjele da prevlada demokratska pamet, a nasuprot nacionalističkom bezumlju. I taj posao smo završili. Sada, poslije ovoga, i poslije toga što smo izgubili skoro pet godina, mi ćemo da gledamo da odlučimo i u interesu srpske zajednice, i u interesu hrvatske. Naš izbor će biti ne samo ideološki, već i pragmatičan", rekao je Pupovac.

"Tako je neće imati ni SDP, ne samo zbog reči koje se nisu smjele dogoditi, i kojih neki ljudi do danas nisu očito svjesni šta su rekli, nego i zbog činjenice da ni mi, a ni ostali manjinski zastupnici više nećemo da dopustimo tretman kakav smo imali, kakve su manjine imale, kakvi su njihovi problemi bili u proteklih četiri-pet godina. Želimo snažnu opoziciju u suodlučivanju o vlastitim problemima i o Hrvatskoj”, podvukao je Pupovac.

Lider SDS S je konstatovao da je Hrvatska zemlja koja je poslije 2012. odjednom izgubila cilj, smjer i, u velikoj mjeri, svrhu politike.

"To je dovelo do oslobađanja ekstremnog nacionalizma koji je zemlju vraćao u prošlost. Sada, poslije ovih izbora, Hrvatska bi trebalo da se usmjeri prema budućnosti,da kaže ne ekstremnom nacionalizmu, da bude posvećena toleranciji, da definiše svoj cilj i odredi svoj smjer, jer bez toga Hrvatska će i dalje biti u ozbiljnim, dubokim problemima, a samim tim i njeni susjedi", zaključio je Pupovac.

Gong: Pripadnici manjina onemogućavani da glasaju

Pripadnicima nacionalnih manjina u Sisku i Zagrebu je onemogućavano glasanje na izborima za Sabor, saopštio je danas Gong, hrvatska organizacija civilnog društva.

Gong je objavio da je sa birališta u Sisku i Zagrebu na prijevremenim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj "primljen manji broj dojava građana o onemogućavanju glasanja".

Hina prenosi da je Gong naveo da je glasanje do podneva prošlo u znaku manjeg broja dojava građana i o drugim nepravilnostima, najviše zbog kršenja izborne tišine, ali i zbog propusta u radu pojedinih biračkih odbora, neinformisanosti birača o lokacijama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, kao i o ugroženoj tajnosti glasanja na pojedinim biračkim mjestima.

Drugi izbori u 10 mjeseci

U Hrvatskoj su jutros u sedam sati otvorena birališta na parlamentarnim izborima, na kojima glasači po drugi put u 10 mjeseci biraju novi sastav Sabora i odlučuju ko će dobiti priliku za sastavljanje vlade.

Ukupno 3.799.609 birača, od kojih je 59.409 iz dijaspore, bira 151 poslanika, od toga 140 u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri poslanika biraju hrvatski državljani u dijaspori, u 49 država širom svijeta, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Za 151 poslaničko mjesto nadmeće se 2.456 kandidata, raspoređenih na 174 stranačke i tri nezavisne liste.

Birališta su otvorena do 19 sati.

Prve preliminarne rezultate izbora Državna izborna komisija će saopštiti u ponoć na konferenciji za medije.

"Tekuće" rezultate komisija će početi da objavljuje od 22 sata na svojoj veb stranici i dopunjavaće ih svakih petnaestak minuta.

Podatke o odzivu, komisija će objaviti u dva navrata, u podne i u 17 sati.

Prema ocjeni analitičara, glavne takmace čine - koalicija desnog centra okupljena oko HDZ Andreja Plenkovića, i, nasuprot njoj, "Narodna koalicija", koju čine SDP Zorana Milanovića, Hrvatska narodna stranka (HNS), Hrvatska seljačka stranka (HS S) i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU).

Između ta dva politička bloka pozicionirana je nezavisna lista "Most", koju predvodi Božo Petrov, a koji zajedno sa HDZ-om čini aktuelnu tehničku vlast.

Na izborima u novembru prošle godine relativni pobjednik bila je HDZ-ova Domoljubna koalicija, koja je nakon mukotrpnih pregovora s Mostom formirala vladu sa nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Kratkotrajnu vladu pratile su stalne napetosti među partnerima, koje su kulminirale pred ljeto ove godine kada je HDZ, da bi izbjegao glasanje o povjerenju potpredsjedniku vlade i svom tadašnjem šefu Tomislavu Karamarku, inicirao rušenje vlade.

Kako ocjenjuju analitičari, ali i agencije, već sada je izvesno da će ishod izbora biti nalik onom od prije godinu dana, kada ni SDP, ni HDZ nisu mogli da samostalno naprave vladu, već su morale da traže koalicionog partnera. Ili će, što mnogi ne isključuju, Hrvatska dobiti "veliku koaliciju", mada je i to po "razmjeni vatre" između dvije strane u kampanji, teško zamisliti.

Bonus video: