PRIHVAĆEN SPORAZUM O PRIZNANJU KRIVICE

Beograd: Čolović osuđen na tri godine zatvora zbog špijunaže

Sud je naveo da je Čoloviću produžen pritvor, koji može trajati do "upućivanja okrivljenog u zavod za izvršenje krivičnih sankcija, ali najduže dok ne istekne vrijeme trajanja kazne izrečene u presudi"
6 komentar(a)
Čedo Čolović, Foto: Screenshot (YouTube)
Čedo Čolović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 08.02.2019. 22:32h

 Viši sud u Beogradu saopštio je da je danas prihvaćen sporazum o priznanju krivice sa Čedom Čolovićem i zbog špijunaže ga osudio na tri godine zatvora.

U saopštenju se navodi da je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donio presudu kojom je prihvatio sporazum o priznanju krivičnog djela zaključen 4. septembra između Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i okrivljenog Čolovića, te ga "oglasio krivim zbog izvršenja krivičnog djela špijunaža iz člana 315 stav 3 Krivičnog zakonika i osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine".

Sud je naveo da je Čoloviću produžen pritvor, koji može trajati do "upućivanja okrivljenog u zavod za izvršenje krivičnih sankcija, ali najduže dok ne istekne vrijeme trajanja kazne izrečene u presudi".

Čolović je (57) uhapšen u petak u okolini Beograda, a Više javno tužilaštvo u Beogradu tada je saopštilo da je osoba koja je uhapšena u saradnji s Bezbjednosno-informativnom agencijom osumnjičena za špijunažu i da ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske.

Tužilaštvo je tada navelo da je do 1990. godine Čolović živio i radio u Hrvatskoj, a da mu je poslije toga mjesto prebivališta u Srbiji.

Beogradski mediji su prenijeli da je Čolović (57) nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske Krajine i da je u Srbiju došao kao izbjeglica u avgustu 1995. godine, u vrijeme hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja".

Po pisanju Večernjih novosti, Čolović je Hrvatskoj prodavao povjerljive vojno-obavještajne podatke, na osnovu kojih je protiv srpskih vojnika i oficira podignuto oko devet optužnica za ratne zločine.

Po pisanju Blica, Čolović je imao specijalan zadatak - da vrbuje svjedoke za slučajeve Srba optuženih u Hrvatskoj, ali i da neke svjedoke "eliminiše.