Petričić: Vučić se prema narodu odnosi kao prema imbecilima

"Ja sam duboko ubijeđen da je Milošević mislio da su Srbi jedan glup narod i da njime može da manipuliše. On je to i radio, ali se istovremeno trudio da ne bude previše očigledno. Vjerovatno zato nije bio mnogo prisutan u medijima. Naš sadašnji vladar je shvatio da je stanje svijesti i duha naroda takvo da može da priča i radi šta hoće, a da će taj isti narod da mu kliče i glasa za njega"
490 pregleda 20 komentar(a)
Dušan Petričić, karikatura, Foto: Dušan Petričić
Dušan Petričić, karikatura, Foto: Dušan Petričić
Ažurirano: 04.09.2016. 15:50h

Dušan Petričić, karikaturista Politike, čiji su se karikature našle na izložbi "Necenzurisane laži" rekao je da je želio s kolegom Koraksom da tuži Srpsku naprednu stranku (SNS) jer im nisu tražili saglasnost za radove, ali da su odustali jer su shvatili da je srpsko pravosuđe nikakvo.

"Vučić se izdire na članove Vlade, a oni ponizno ćute. Pitam se od kog su materijala pravljeni kad trpe tu vrstu poniženja, zarad vlasti i materijalnih i drugih privilegija. To je ono što sadašnju vlast čini drugačijom od svih prethodnih. Ja ne mrzim nikoga, ali se gadim tolike količine snishodljivosti. On je ponizio i sebe. Poznato je šta mislim o radikalima. Međutim, duboko sam ubijeđen da je potpuno nemoralno da pretrčite s jedne na drugu stranu i tvrdite da vi zapravo nikad niste bili s njima, odnosno da ste godinama bili u teškoj zabludi", kaže u razgovoru za najnoviji broj Nove ekonomije Dušan Petričić, karikaturista Politike, čiji su radovi bili izloženi na izložbi "Necenzurisane laži" koju je organizovala SNS, kako bi pokazala da su priče o cenzuri izmišljotine.

Petričić kaže da je u prvom trenutku zajedno sa kolegom Koraksom odlučio da tuži SNS jer su izložili njihove radove, a da za to nisu tražili saglasnost, ali su ipak odustali od toga jer su shvatili da je srpsko pravosuđe nikakvo i da sama izložba vrlo precizno i jasno govori o stanju društva u kome živimo.

"Nije nam prvi put da imamo prevaranta na čelu države. Svi prevaranti na vlasti smatraju da vladaju imbecilnim narodom i da mogu da mu rade šta hoće. Ja sam duboko ubijeđen da je Milošević mislio da su Srbi jedan glup narod i da njime može da manipuliše. On je to i radio, ali se istovremeno trudio da ne bude previše očigledno. Vjerovatno zato nije bio mnogo prisutan u medijima. Naš sadašnji vladar je shvatio da je stanje svijesti i duha naroda takvo da može da priča i radi šta hoće, a da će taj isti narod da mu kliče i glasa za njega. Gledajući ga povremeno na konferencijama za novinare, ne mogu da se otmem utisku da on osjeća jedno ogromno unutrašnje zadovoljstvo što se prema okruženju odnosi kao prema imbecilima, a sredina na to ne reaguje", navodi Petričić.

Počeo je, kaže, da vjeruje da je premijer Vučić dao sebi zadatak da pokaže Srbima kakvi su zapravo. Ali, pitanje je vremena kada će taj isti narod izaći iz svoje čaure i shvatiti šta se dešava.

To što je premijer postao najveći Evropejac, iako je prethodno proglašavao za izdajnike sve koji su se zalagali za ulazak u EU Petričić vidi kao još jednu vrstu duboke šizofrenije.

"To je za mene još jedna vrsta duboke šizofrenije koja je skoro neobjašnjiva. Duboko sam ubijeđen da ovaj veliki broj glasača koji su takođe pretrčali iz SRS u SNS niti vjeruje u Evropsku uniju, niti želi da uđe u nju. Vođa im sada govori da nema druge alternative osim EU. Potpisujem da njegovi birači ne vjeruju u to. Postoje samo dvije mogućnosti: ili su oni toliko sluđeni da ne vide i ne čuju šta im se govori, ili negdje duboko u sebi pretpostavljaju da je on tako veliki igrač da sve druge zamajava i da će samo u jednom trenutku reći 'ništa nam ne možete, nećemo u Evropu, idemo na drugu stranu", navodi sagovornik Nove ekonomije.

Na pitanje zar ne misli da je upravo Evropska unija pomogla njegov dolazak na vlast Petričić odgovara:

"Sasvim sigurno su Evropska unija, Amerika i kompletan Zapad pripomogli. Ja sam u to vrijeme bio u Kanadi i slušao sam priče kako Nikolić i Vučić ne izlaze iz zapadnih ambasada i to dvije godine prije nego što su došli na vlast".

Zapad, kako kaže, trenutno ozbiljno učestvuje u velikoj prevari bez obzira na to da li su Vučiću i Nikoliću pomogli da dođu na vlast jer su samo oni mogli na ovaj način da riješe pitanje Kosova.

"Lično nemam ništa protiv rješavanja pitanja Kosova. Ono je odavno izgubljeno. Međutim i dalje tvrdim da će Vučić tražiti svaku moguću situaciju da prevari i Evropu i Ameriku. Ne vjerujem da je Zapad naivan kao naš narod. Šta god bilo u pitanju, sve ćemo mi na kraju platiti", priča on.

Kako kaže, ne vjeruje da je SNS na izborima dobio toliku podršku kako se predstavlja, ali je sigurno dobio većinu.

"Vjerovatno je problem u tome što smo naučili da živimo jadno, bijedno i sirotinjski u banana državi. Tuga su naše prljave kuće, prljave ulice, prljavi parkovi, prljavi WC-i. Mi smo u stanju da nazovemo napretkom to što smo sa čučavca prešli na neke engleske WC-e, ali će oni i dalje, da izvinete, ostati zas*ani! jer niko neće da ih pere. Kada ste naučeni da tako živite, onda vam nije problem ni da pristanete na svakojaka poniženja. Trenutno čitam jednu zanimljivu knjigu Edena fon Horvata Omladina bez Boga. Autor piše o životu njemačke omladine pred sam početak Drugog svjetskog rata. Riječ je zapravo o mladim ljudima koji su rođeni i odrastali u toj zemlji poslije Prvog svjetskog rata. Kao što znamo, Njemačka je rat izgubila i bila izuzetno ponižena od strane zapadnih sila. Tadašnji mladi Njemci su odrastali u obeznađenoj i obezglavljenoj državi, koja je bila bez ideje i vjere u bilo šta. To je i bio razlog što su postali lak i jednostavan materijal za strašne manipulacije koje su završile fašizmom", priča Petričić.

Bonus video: