HRVATSKA SOA NAPRAVILA ARMIJU ŠPIJUNA, NAJVIŠE U BEOGRADU

Blic: Čolović imao zadatak da vrbuje svjedoke i da neke svjedoke "eliminiše"

Čolović je podatke o sastancima sa svjedocima prenosio agentima SOA, sa kojima se sastajao na hrvatskoj strani
100 pregleda 60 komentar(a)
Čedo Čolović, Foto: Screenshot (YouTube)
Čedo Čolović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 08.02.2019. 23:01h

Čedo Čolović (57), hrvatski špijun koji je uhapšen u Beogradu, imao je specijalan zadatak - da vrbuje svjedoke za slučajeve Srba optuženih u Hrvatskoj, ali i da neke svjedoke "eliminiše", piše beogradski "Blic".

Čolovića je po navodima "Blica" vrbovala Sugurnosno-obavještajna agencija Hrvatske (SOA), koja, kako za "Blic" tvrdi izvor upoznat s aktivnostima i srpskih i hrvatskih obavještajnih bezbjednosnih struktura, u Srbiji ima mrežu špijuna, najviše nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine.

"Čolović je ucijenjen podizanjem optužnice za ratne zločine. On je bio pripadnik 75. motorizovane brigade VSK. Zauzvrat je dobio hrvatsko državljanstvo i pasoš. Za nekoliko posljednjih godina, koliko je radio za hrvatsku SOA, stupao je u kontakt s bivšim saborcima iz VSK koji su mogli da svjedoče protiv Srba optuženih u Hrvatskoj za ratne zločine. Svi koji su pristali da svjedoče dobili su oprost za ratna djela ili debelu novčanu nadoknadu. Čolovićev zadatak bio je da vrbuje i svjedoke koji su u Hagu bili pozivani kao svjedoci protiv hrvatskih generala, Mladena Markača, Ante Gotovine i Ivana Čermaka. Protiv njih je haški sud vodio postupke za ratne zločine tokom "Oluje", a Hrvatima je od nacionalne važnosti bilo da oni budu oslobođeni. Njima je, preko Čolovića ali i drugih špijuna, nuđeno veliko bogatstvo da odustanu od svjedočenja ili da drastično ublaže izjave. Najgore je to što su neki pristajali i na lažno svjedočenje u Hagu", kaže izvor "Blica".

Čolović je podatke o sastancima sa svjedocima prenosio agentima SOA, sa kojima se sastajao na hrvatskoj strani, a vrbovanje Čolovića je matrica po kojoj je SOA u Srbiji, prema tvrdnji sagovornika "Blica" napravila armiju špijuna, najviše u Beogradu.

"SOA od 90-ih godina ima banku podataka o svima koji su iz Hrvatske dolazili u Srbiju, i svim našim ljudima koji su iz Srbije odlazili u Hrvatsku. Oni koji su bili učesnici rata, posebno oni iz Vojske RSK ucjenjivani su podizanjem optužnice za ratne zločine. Ucjenjivanje je bilo intenzivnije kad je krenuo povratnički talas i kada su Srbi ucjenjivani da budu špijuni da bi dobili svoje kuće, pasoše", kaže izvor "Blica".

-"Većina hrvatskih špijuna je odavno penzionisana. Utvrđeno je da je nekoliko bivših najviših oficira VSK ušlo u posao nelegalne preprodaje oružja. Centri okupljanja hrvatskih špijuna su uglavnom kafane koji drže Krajišnici", kaže izvor "Blica". 

Više tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je danas istragu protiv Čolovića koji se sumnjiči za špijunažu u korist Hrvatske i predložilo sudu da mu odredi pritvor.

Sestra: Spremao se da bere grožđe

U porodičnoj kući Borkovića u Ugrinovcima, u kojoj je živio Čedo Čolović zajedno sa sestrom Ankom, zetom Milanom i sestrićem Dejanom, i dalje su vidljivi tragovi pretresa BIA, piše "Blic".

"Došli su poslije s njim u kuću, blokirali cijelu ulicu i izvršili pretres. Njegova soba i dalje stoji onako kako su je ostavili inspektori", priča Milan Borković, zet Čeda Čolovića za "Blic".

Čedova rođena sestra Anka kaže da je Čedo spakovao kofere jer je planirao da ode u Hrvatsku u njihovu kuću u Tepljuhu, da obere grožđe.

"On je svake godine odlazio dole da obere lozu i da vodi malo računa o kući. Kada je ranjen u Žitniću, gdje je bio rezervni oficir u artiljeriji, 1993. godine došao je u Beograd na VMA da se liječi, i prvi put je u Hrvatsku otišao tek 1999. na 2000. godinu jer nam je majka bila na samrti", priča Čedova sestra Anka. Kako kaže, po odlasku u Hrvatsku, šibenička policija privodila ga je nekoliko puta na informativni razgovor, ali poslije toga ga nisu zvali. Ona dodaje da je ovdje imao invalidsku penziju, te da se slabo kretao, osim nekad do Banovaca.