Beogradski mediji: Osumnjičenom da je hrvatski špijun određen pritvor do 30 dana

Po pisanju Večernjih novosti, Čolović je Hrvatskoj prodavao povjerljive vojno-obavještajne podatke, na osnovu kojih je protiv srpskih vojnika i oficira podignuto oko devet optužnica za ratne zločine
0 komentar(a)
Srbija, Hrvatska, Foto: Shutterstock
Srbija, Hrvatska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.09.2016. 17:52h

Viši sud u Beogradu odredio je na predlog tužilaštva pritvor do 30 dana Č.Č. (57), osumnjičenom za špijunažu u korist Hrvatske, prenijeli su večeras beogradski mediji.

Više javno tužilaštvo predložilo je ranije danas sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da odredi pritvor osumnjičenom zbog opasnosti od bjekstva, kako ne bi uticao na svjedoke ili ponovio krivično djelo, zbog uznemiravanja javnosti, kao i zbog činjenice da je za to krivično djelo predvidjena kazna zatvora veća od 10 godina.

Tužilaštvo je u petak, 2. septembra, saopštilo da je osoba koja je uhapšena u saradnji s Bezbjednosno-informativnom agencijom (BIA), osumnjičena za špijunažu i da je riječ o osobi koja ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske.

U saopštenju je navedeno da je do 1990. godine osumnjičeni živio i radio u Hrvatskoj, a da mu je poslije toga mjesto prebivališta u Srbiji.

Beogradski mediji juče su prenijeli da je osumnjičen Čedo Čolović (57), nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske Krajine.

Blic piše da je Čolović imao specijalan zadatak - da vrbuje svjedoke za slučajeve Srba optuženih u Hrvatskoj, ali i da neke svjedoke "eliminiše"

Po pisanju Večernjih novosti, Čolović je Hrvatskoj prodavao povjerljive vojno-obavještajne podatke, na osnovu kojih je protiv srpskih vojnika i oficira podignuto oko devet optužnica za ratne zločine.

On je uhapšen u okolini Beograda dok se spremao da pobjegne u Hrvatsku, pošto mu je javljeno da je otkriven, objavili su mediji.

Rodom je iz sela Tepljuha kod Drniša, a prebivalište mu je u Beogradu. U Srbiju je došao kao izbjeglica u avgustu 1995. godine u vrijeme hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja".

Bonus video: