IDENTIFIKOVAN KAO ČEDO ČOLOVIĆ

"Večernji list": Obavještajac uhapšen dok je bježao u Hrvatsku

Hina, prema tim informacijama, navodi da je u pitanju "Srbin iz Drniša" sa dvojnim državljanstvom, koji je u Srbiju je došao poslije akcije "Oluja", a uhapšen je nakon što se, navodno, spremao da pobjegne u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven
28 komentar(a)
Srbija, Hrvatska, Foto: Shutterstock
Srbija, Hrvatska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.09.2016. 07:28h

Zagrebački "Večernji list" piše da je hrvatski špijun kog su operativci srpske BIA uhapsili u Beogradu identifikovan kao Čedo Čolović (57), oficir u penziji RS.

Hrvatski list, "na osnovu saznanja iz Beograda", tvrdi da je uhapšeni optužen je da je "godinama Zagrebu prenosio podatke iz Beograda i da su zbog njega najmanje devetorica Srba optužena za ratne zločine". "Večernji list" piše da je Čolović uhapšen dok je bježao u Hrvatsku.

Hrvatska agencija Hina, "prema neslužbenim informacijama iz medijskih krugova", objavila je da je hrvatski špijun kojeg su operativci srpske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) uhapsili u Beogradu navodno penzionisani oficir bivše JNA i jedan od nekadašnjih zapovjednika Vojske Republike Srpske Krajine.

Hina, prema tim informacijama, navodi da je u pitanju "Srbin iz Drniša" sa dvojnim državljanstvom, koji je u Srbiju je došao poslije akcije "Oluja", a uhapšen je nakon što se, navodno, spremao da pobjegne u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven.

Hrvatska agencija navodi da je jedno od medijskih nagađanja i da su ga hrvatske obavještajne službe "vrbovale" i da je njihovu ponudu prihvatio u zamjenu za jemstvo da protiv njega u Hrvatskoj neće biti podignuta optužnica za navodne ratne zločine.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je BIA u saradnji s Tužilaštvom uhapsila jednu osobu zbog postojanja sumnje da je izvršila krivično djelo špijunaže.

Riječ je o licu koje ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, a koje je do 1990. godine živjelo i radilo u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Osumnjičenom je za navedeno krivično djelo određeno zadržavanje od 48 sati, nakon čega će biti priveden nadležnom tužiocu radi saslušanja, dodaje se u saopštenju.

Srpski mediji juče su javili da su operativci BIA uhapsili stranog obavještajca u Beogradu.

Hrvatski obavještajac koji je uhapšen u Beogradu radio je za hrvatsku Vojno sigurnosno-obavještajnu službu, naveo je Index.hr i dodao da je tokom proteklih mjeseci, pa čak i godina, uhapšeni obavještajac u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke koji bi njegovoj domicilnoj službi, dakle, VSOA, mogli biti od posebnog interesa.