Ubrzana procedura i jednoglasna odluka: Usvojeni zakoni, Kosovo dobilo oružane snage

3094 pregleda 7 komentar(a)
Sa današnje sjednice parlamenta, Foto: Florent Bajrami
Sa današnje sjednice parlamenta, Foto: Florent Bajrami
Ažurirano: 14.12.2018. 14:15h

U Skupštini Kosova usvojena dva nacrta zakona koji omogućavaju transformaciju Kosovskih snaga bezbjednosti. U parlament ušlo i nekoliko budućih vojnika, piše B92.

Prvi zakon koji je usvojen je nacrt zakona o transformaciji KSB u Ministarstvo odbrane, a drugi nacrt zakona o transformaciji u oružane snage. U 11:20 usvojen je i posljednji, treći nacrt zakona čime je i zvanično formalno-pravno završena procedura formiranja kosovskih oružanih snaga.

Kako je javio dopisnik RTS, nacrti zakona usvojeni su po ubrzanoj proceduri i jednoglasno.

Skupština KosovaSa današnje sjednice kosovskog parlamenta

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj rekao je novinarima, nakon usvajanja seta zakona, da će pripadnici vojske biti raspoređeni po cijelom Kosovu, na jugu i sjeveru.

Haradinaj je rekao da kosovska vojska neće biti upotrebljena, kako je naveo, protiv svog naroda.

"To je vojska svih građana, mi ćemo uvijek biti za mir. Vojska neće biti okrenuta protiv svojih građana, jer i na jugu kao i na sjeveru oni su kao kod svoje kuće. Vojska Kosova nikada neće biti upotrebljena protiv njih", tvrdi Haradinaj, prenio je Ekspres onlajn.

A kosovski predsjednik Tači je na Fejsbuku poručio da je poslije dvije decenije napornog rada, konačno zatvoren proces "izgadnje države Kosovo".

Sjednica kosovskog parlamentaSa današnje sjednice parlamenta

"Kao društvo i država, pokazali smo se hrabrim, odgovornim i znamo da treba da ostanemo ujedinjeni u odbrani interesa našeg naroda i naše države. Stvaranje Vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za ovogodišnji kraj godine", naveo je Tači na Fejsbuku.

"Čestitam svim vojnicima", rekao je predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji.

Inače, današnji dan, i u Beogradu i u Prištini označavaju kao "dan D". Istovremeno, pripadnici Kfora raspoređeni su na mostu koji dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni i južni dio, dok helikopteri NATO nadleću Prištinu. Predsjednik Srbije u kopnenoj zoni bezbjednosti naredna 72 sata. U zgradi kosovske skupštine jako objezbeđenje, javlja RTS.

Na dnevnom redu plenarne sjednice kosovskog parlamenta danas je bila samo jedna tačka dnevnog reda, glasanje o paketu zakona kojima se mijenja uloga KBS iz bezbjednosnih snaga u kosovske oružane snage.

Ova odluka, koja dolazi posle godina pokušavanja, podržana je od SAD i Nemačke, ali joj se protive EU i NATO, koji trenutno čuva granice Kosova. Kaha piše da su Srbi u "stanju uzbune" zbog opasnosti da će situacija da se pogorša, i traže da međunarodni predstavnici intervenišu kako bi paralisali ciljeve Kosova u pogledu formiranja vojske.

Skupština, što je retkost u ovoj zakonodavnoj vlasti, ima plan da održi sednicu na kojoj će se doneti odluka. Na dnevnom redu je glasanje za nacrt Zakona za Ministarstvo odbrane, nacrt Zakona za KBS, kao i nacrt Zakona za službi u KBS.

Sjednica kosovskog parlamentaSa današnje sjednice kosovskog parlamenta

Za njihovo usvajanje su se izjasnile sve albanske parlamentarne grupe i manjinske zajednice, osim SL. Tokom razmatranja između dva čitanja, preporučeno je i više od 40 amandmana, sa izuzimanjem funkcionalnih odbora, koji bi se izglasali na sednici.

Član nacrta zakona koji obuhvata nadležnosti i obaveze KBS, ima sveukupno tri stava. „KBS štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo“, navodi se u promenjenom članu, prema preporuci Odbora za nadzor KBS. U sponzorisanom zakonu Vlade navodilo se samo „integritet…“.

„KBS su multietničke profesionalne vojne snage, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i van nje, u skladu sa mandatom koji joj daje Ustav i zakoni“, navodi se u tački 2 ovog člana. Opšte aktivnosti koje se pripisuju KBS su: zaštita teritorijalnog integriteta Kosova; zaštita građana i zajednica Kosova, vojna podrška civilnim vlastima, i učešće u međunarodnim operacijama. Pošto se zakoni usvoje u Skupštini, centralna ceremonija će se premestiti u prostor Ministarstva za KBS.

Bonus video: