PRIPREMAJU SE ZA JAČI PRILIV MIGRANATA

Slovenci ojačavaju žice na granici sa Hrvatskom

"Vode se koordinacijski sastanci od vrha vlade pa do operativnih službi", potvrdio je neimenovani vladin zvaničnik zadužen za izbjegličku krizu
1 komentar(a)
Žica, granica, Foto: Reuters
Žica, granica, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2019. 03:22h

Slovenačka vlada sprovodi pojačane mere, uključujuci ojačanje žica na granici sa Hrvatskom, kako bi spremno dočekala jači priliv migranata, prenose mediji

Zbog bojazni od povećanog migrantskog priliva ako Austrija zatvori granični prelaz s Italijom, slovenačka vlada sprovodi intenzivne aktivnosti kako bi na jesen spremno dočekala tu situaciju, uključujući i obnavljanje žice na granici s Hrvatskom, navodi ljubljanski list "Dnevnik".

"Vode se koordinacijski sastanci od vrha vlade pa do operativnih službi", potvrdio je neimenovani vladin zvaničnik zadužen za izbjegličku krizu. 

Kako prenosi Hina, neimenovani izvor tvrdi da vlada od maja ima plan koji predviđa desetak mogućih scenarija, zasnovanih na iskustvima kada je kroz Sloveniju prošlo više od pola miliona izbjeglica. 

Za ponovo stavljanje u funkciju spremni su i izbjeglički centri u Dobovi, Šentilju i Lendavi, koji su podnijeli najveće opterećenje prihvata izbjeglica prošle godine. 

Zadnjih nedjelja u Sloveniji je registrovan dolazak više grupa ilegalnih migranata od kojih su neki vraćeni, a neki su u zemlji zatražili azil. 

Pripreme u Ljubljani tumače se kao nesigurnost oko dogovora EU sa Turskom o zadržavanju migranata u toj zemlji, posebno nakon pokušaja puča u toj državi i približavanja turskog predsjednika Redžepa Taipa Erdogana Rusiji, prenosi Hina. 

Osim toga, hrvatsko-slovenačka granica mnogo je izloženija i otvorenija od one koju Austrija ima s Italijom i Slovenijom, kaže vladin zvaničnik. 

Navedeno je da će žičane ograde na dijelu granice s Hrvatskom i dalje ostati kao sredstvo odvraćanja i upozorenje, pa se žica obnavlja, a teren oko nje čisti.