Poslanik Samoopredeljenja bacio suzavac u Skupštini Kosova

Uprkos tome, Odbor je sa šest glasova za i glasovima protiv poslanika opozicije usvojio predlog Zakona i uputila ga Predsedništvu Skupštine Kosova.
5 komentar(a)
Skupština Kosova, Foto: Beta/AP
Skupština Kosova, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.08.2016. 11:07h

Poslanik Samoopredeljenja Driton Čauši je u utorak na sednici Odbora za inostrane poslove Skupštine Kosova bacio suzavac kako bi onemogućio raspravu o predlogu Zakona za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Uprkos tome, Odbor je sa šest glasova za i glasovima protiv poslanika opozicije usvojio predlog Zakona i uputila ga Predsedništvu Skupštine Kosova.

Prištinski mediji javljaju da je Policija Kosova započela akciju traženja i privođenja poslanika Čaušija koji je i zamenik predsednika pokreta Samoopredeljenje.

Prištinski mediji su javili i da će Predsedništvo Skupštine danas odlučivati o datumu održavanja sednice Skupštine na čijem dnevnom redu će biti demarkacija, međutim u kalendaru aktivnosti Skupštine nema sednice Predsedništva.

Prema istim medijima, očekuje se da će sednica Skupštine Kosova na kojoj će na dnevnom redu biti Zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji biti održana u četvrtak, 11. avgusta.

Sporazum o demarkaciji i Sporazum o Zajednici srpskih opština od septembra prošle godine izazvali su veliko negodovanje i neslaganja među poslanicima opozicije, koja je sprečavala skupštinske sednice bacanjem suzavca i drugih sredstava, dok su se poslednje vreme opoziciji pridružili i neki od poslanika vladajuće koalicije.

Po sadašnjim procenama, vladajućoj koaliciji nedostaje najmanje pet glasova da zakon dobije dvotrećinsku većinu, koja je potrebna za ratifikaciju međunarodnih sporazuma.

U Skupštini Kosova prošle nedelje održana je naučno-stručna konferencija o demarkaciji s ciljem približavanja stavova, međutim, ona je samo još više produbila neslaganja oko pitanja demarkacije.

Bonus video: