Srbija: Nova vlada gotovo mjesec dana prije isteka roka

Mandatar je najavio da će sjutra govoriti "onoliko koliko bude trebalo, a biće više sati"
0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.08.2016. 12:58h

Nova Vlada Srbije, čiji je sastav danas predložio mandatar Aleksandar Vučić, biće formirana za manje od mjesec dana od isteka zakonskog roka.

Sjednica Skupštine Srbije na kojoj će mandatar obrazložiti predlog za članove svog kabineta i iznijeti plan i program nove vlade zakazana je za sjutra, a prema Poslovniku o radu parlamenta, nakon toga se otvara rasprava.

Mandatar je najavio da će sjutra govoriti "onoliko koliko bude trebalo, a biće više sati", dodajući da se za to veoma marljivo i ozbiljno spremao te da je uvjeren je "to naša obaveza zbog građana".

"Lično imam obavezu prema istoriji, hoću da ostane zapisano u stenogramima da je neko pristupio ozbiljno programu vlade", rekao je Vučić na današnjoj pres konferenciji nakon što je predsjednici parlamenta predao predlog za sastav nove vlade.

Po završetku rasprave o izboru nove vlade, predsjednik parlamenta zakazuje dan za glasanje o programu nove Vlade, izboru predsjednika i članova njegovog kabineta.

Skupština Srbije odlučuje o izboru Vlade u cjelini, tajnim glasanjem, osim ako se ne odluči da se glasa javno, a Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Mandat Vlade teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a zakletva glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom scašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savjesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Poslije položene zakletve, predsjednik i članovi Vlade potpisuju tekst zakletve i predaju ga predsjedniku Narodne skupštine.

Novi saziv republičkog parlamenta konstituisan je 3. juna, nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 24. aprila, a po zakonu, nova vlada treba da bude izabrana najkasnije do 3. septembra.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dao je mandat za formiranje vlade Aleksandru Vučiću, a njegova kandidatura je stigla u parlament 9. juna.

Bonus video: