POVODOM PRESUDA PERKOVIĆU I MUSTAČU

Juratović: Sve treba rasvijetliti da buduće generacije ne budu taoci prošlosti

Nadam se da presuda neće u izbornoj kampanji uticati na goruća i aktualna pitanja za dalji razvoj Hrvatske, kazao je Juratović
2 komentar(a)
Josip Juratović, Foto: Screenshot (YouTube)
Josip Juratović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 05.08.2016. 14:47h

Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu, ovih dana nalazi se u Hrvatskoj. Juratović se snažno zalagao da se Perković i Mustač izruče Njemačkoj.

Jeste li iznenađeni visinom presude Perkoviću i Mustaču?

- Nisam, po meni je to uobičajena presuda za podlo ubistvo.

Prema vašem mišljenju, što znači ova presuda?

- Uglavnom se smatra da se radi o raščišćavanju s komunističkom prošlošću. Što se tiče Njemačke, suđenje se vodilo povodom ubistva koje je počinjeno 1983. godine na području tadašnje SR Njemačke. Nakon ulaska Hrvatske u EU, važi i za Hrvatsku pravna legislativa EU koju je Hrvatska prihvatila ulaskom. Najvažnije da zločin ne smije zastariti i da žrtve i njeni potomci dožive pravdu i funkcionalni pravni sustav, a na Hrvatskoj ostaje hoće li se i na koji način distancirati od komunističkog režima koji je, kako praksa pokazuje, bio i zločinački režim, jer se koristio nasilnim metodama i likvidacijama političkih oponenata.

Treba li nastaviti ako postoje slični slučajevi, ili možda zatvoriti knjigu?

- To je stvar funkcionalnog pravosuđa, ali svaki slučaj ma u kojem god istorijskom periodu i kojom svrhom počinjen treba rasvijetliti do kraja, da buduće generacije ne budu taoci prošlosti.

Što je onda s prijedlozima da se u Hrvatskoj provede lustracija?

- Manje je važno da li to nazivati lustracijom ili sučeljavanjem s prošlošću kao što je to slučaj u Njemačkoj, jer bitno je da se društveno politički počinje na tom planu raditi kako bi se distanciralo od prošlog režima i dobilo povjerenje u novi društveni poredak demokratskih vrijednosti. Po mom mišljenju mora se paziti da se ne provodi lov na vještice i populistički ispolitizira prošlost kao što je to sada slučaj, već da se hrvatsko društvo suoči s vlastitom prošlošću kako bi se tamne strane te prošlosti naučno rasvijetlile i time oslobodile buduće generacije tereta prošlosti, odnosno da ne bi ponovile iste greške te zajedno gradile sigurnu budućnost.

Neki misle kako ova presuda može biti teret SDP-u u izbornoj kampanji?

- Mogu pitati zašto SDP-u, kad se zna da je osuđeni dvojac u Minhenu bio jedan od glavnih logističara osnivanja HDZ-a, gdje su gospoda Perković i Mustač nastavili i dalje obavljati posao za vrijeme vladavine Franje Tuđmana i HDZ-a. Nadam se da presuda neće u izbornoj kampanji uticati na goruća i aktualna pitanja za dalji razvoj Hrvatske.

Izvor: Jutarnji.hr

Preporučujemo za Vas