POJEDINE NOVINARE PROGLAŠAVALI IZDAJNICIMA

Krivične prijave protiv urednika Informera, Pinka, Pravde

"Naš cilj nije da se na sudu utvrdi kako smo mi u pravu - jer, mi to jesmo, samim tim što nismo ništa od onoga za šta smo optuženi, zbog čega smo osvanuli na naslovnim stranama"
3 komentar(a)
Vukašin Obradović, Foto: Beta
Vukašin Obradović, Foto: Beta
Ažurirano: 09.02.2019. 06:26h

Nekoliko novinara i kulturnih radnika podnijelo je danas Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv urednika Informera Dragana Vučićevića, vlasnika Pinka Željka Mitrovića, predsjednika Srpskog sabora Zavjetnici Stefana Stamenkovskog i glavnog uradnika "Pravde" Igora Marinkovića, zbog toga što su ih proglasili za izdajnike.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je novinarima posle predaje krivične prijave da na taj način žele da saznaju kako će država reagovati, odnosno kako će se odnositi prema činjenici da svako u Srbiji može da bude optužen da je zavjerenik i plaćenik, kako prenosi portal N1.

“Očekujemo da od Tužilaštva konačno saznamo da li je u Srbiji to dozvoljeno”, kazao je Obradović.

"Naš cilj nije da se na sudu utvrdi kako smo mi u pravu - jer, mi to jesmo, samim tim što nismo ništa od onoga za šta smo optuženi, zbog čega smo osvanuli na naslovnim stranama", naveli su podnosioci prijave u saopštenju.

Kako prenosi N1 oni objašnjavaju da žele da utvrde da li će država stati u njihovu, "ali i odbranu svih onih koje su Informer, TV Pink i slična izdanja, bez ikakvih dokaza, stavili na stub srama, označili kao plaćenike, izdajnike i zavjerenike".

"Danas smo ovdje zbog toga što želimo da se sami uvjerimo, ali da i drugima pokažemo, kako su institucije Republike Srbije sposobne da zaštite osnovna ljudska prava svih svojih građana i građanki - pa i naše pravo da mislimo, govorimo i pišemo", napominju podnosioci prijave.

"Ovde smo, takođe, u ime svih onih kojima se svakodnevno stavlja meta na čelo, koji se bezočno klevetaju i optužuju za najteža krivična djela, samo zbog toga što su se usudili da rade svoj posao ili iznesu kritički stav o stanju u društvu i državi", dodaje se u saopštenju.

Danas smo ovdje, ističu podnosioci prijave, "zato što se ne plašimo i zato što ne želimo da živimo u državi kojom vlada strah i u kojoj se strahom vlada".

"Tu smo, možda i najviše, zbog onih koji se plaše da progovore, uvjereni da će - ukoliko se usude na taj korak - biti javno diskreditovani i omalovaženi", navode podnosioci prijave, koji smatraju da bi njihovo ćutanje bilo "priznavanje navodne krivice".

"Na državi je sada da kaže svoju riječ", ocjenjuje se na kraju saopštenja podnosilaca prijave, koje su potpisali Ilir Gaši, Vukašin Obradović, Borka Pavićević, Antonela Riha, Tamara Skrozza, Sergej Trifunović i Branislav Trifunović.